UE pregătește o nouă listă cu responsabili ruși supuși sancțiunilor

by Genko Genko

Uniunea Europeană a pregătit o listă extinsă ce cuprinde 107 cetățeni ruși cărora intenționează să le aplice sancțiuni financiare și interdicții de acordare a vizelor în eventualitatea agravării situației din Ucraina.

Conform Kommersant, în listă se regăsesc aproape toți oficialii ruși de rang înalt, cu excepția președintelui Vladimir Putin, a premierului Dmitri Medvedev și a ministrului de externe Serghei Lavrov.

Respectiva listă ar fi cea de-a 3-a de acest fel, anterior fiind prezentate de către Bruxelles altele două, din care făceau parte 33 de oficiali, jurnaliști și alți apropiați ai administrației de la Kremlin.

Citește și: Rogozin și Narîșkin, sancționați de Uniunea Europeană

Printre cei de pe listă se regăsesc toți membrii Consiliului de Securitate al Rusiei, cu excepția președintelui Vladimir Putin, premierului Dmitri Medvedev și ministrului de externe Serghei Lavrov. Dintre parlamentari, de sancțiuni ar urma să fie vizat și președintele Comitetului Dumei de Stat pentru Afaceri Internaționale, Alexei Pușkov. În secțiunea dedicată responsabililor securității se află, printre alții, vice-ministrul apărării Anatoli Antonov și directorul pentru Cooperare Militară Internațională, Serghei Koșelev. Lista e completată de mai mulți jurnaliști, de posturile de televiziune Russia Today, NTV, Rossiya și Canal Uno și de holdingul Gazprom-media.

Dar, spre deosebire de lista elaborată de Statele Unite, cea a Uniunii Europene nu cuprinde reprezentanți ai mediului rus de afaceri, precizează sursa citată de Kommersant. ‘Moscova trebuie să știe că o escaladare a tensiunilor cu Ucraina nu va rămâne fără răspuns’, mai afirmă această sursă.

Conform unei alte surse care ar fi dat declarații publicației ruse, liderii comunitari au convenit să aplice sancțiuni economice împotriva Moscovei, dacă trupele ruse vor pătrunde în estul Ucrainei.

CITIȚI ȘI...