UE ar putea opri finanţarea de proiecte în Rusia de către BERD şi BEI

by Genko Genko

Statele UE analizează oprirea finanţării de proiecte în Rusia de către BERD şi BEI ca formă de presiune asupra autorităţilor de la Moscova, cu scopul de a pune capăt conflictului din Ucraina.

Ţările membre iau în calcul mai multe scenarii pentru a opri finanţarea unor noi proiecte de către Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Banca Europeană pentru Investiţii (BEI), au spus sursele, au declarat doi oficiali europeni pentru Bloomberg.

Rusia este cel mai mare beneficiar de finanţări din partea BERD, cu 1,8 miliarde de euro (2,5 miliarde de dolari) în ultimul an. Proiectele recente includ un împrumut pentru conducte, achiziţia unei participaţii minoritare la un dezvoltator imobiliar, precum şi un credit pentru un lanţ de magazine.

BEI a semnat împrumuturi de 1,4 miliarde de dolari în Rusia anul trecut.

„Liderii UE au afirmat că vor lua deciziile care sunt necesare, printre care şi sancţiuni cu obiectivul de a încuraja discuţiile pentru rezolvarea conflictului cu Ucraina”, a declarat, miercuri, în Parlamentul European, preşedintele UE, Herman Van Rompuy.

BERD, care investeşte anual 9 miliarde de euro în ţări din Europa de Est, Africa de Nord şi Asia Centrală, se află în centrul atenţiei pentru proiectele din Rusia, după ce preşedintele Vladimir Putin a anexat în luna martie regiunea ucraineana Crimeea.

Statele Unite şi mai multe dintre ţările membre ale G7 au exercitat presiuni pentru examinarea rolului băncii în Rusia.

„Atâta timp cât Rusia continuă să ocupe Ucraina, nu poate fi vorba ca lucrurile să se desfăşoare normal”, se arată într-un mesaj transmis de guvernul Canadei la adunarea generală a BERD, desfăşurată în luna mai la Varşovia.

În timp ce oprirea finanţărilor BEI nu ar pune probleme, întrucât banca este controlată de cele 28 de state UE, în cazul BERD decizia ar fi mai dificilă, întrucât 64 de ţări, inclusiv Rusia, au participaţii la bancă, a spus unul dintre oficiali. Reprezentanţii statelor UE au însă o prezenţă suficient de puternică în consiliul care aprobă proiectele, a spus acesta.

SUA au 10% din acţiunile BERD, iar restul statelor din G7 câte 8,5%. Astfel, SUA, Canada şi ţările europene din G7 au împreună o majoritate de 52,5%, faţă de o deţinere a Rusiei de 4,05%.

CITIȚI ȘI...