UE anunţă noi sancţiuni împotriva regimului nord-coreean

UE anunţă noi sancţiuni împotriva regimului nord-coreean

Consiliul Uniunii Europene a adoptat, luni, o serie de concluzii privind situaţia din Coreea de Nord şi a anunţat că ia în calcul impunerea unor sancţiuni mai dure pentru regimul de la Phenian, care continuă să testeze rachete balistice, relatează site-ul agenţiei The Associated Press.

Potrivit unui comunicat, structura executivă a UE a condamnat testul balistic efectuat de Coreea de Nord la începutul acestei luni, catalogându-l drept o „ameninţare gravă la adresa păcii şi securităţii internaţionale” şi cerând încetarea acestor acţiuni.

„Coreea de Nord a continuat să accelereze programele privind rachetele nucleare şi balistice, cea mai recentă fiind lansarea unui rachete balistice intercontinentale la 4 iulie. Consiliul condamnă cu fermitate aceste acţiuni, care subminează regimul mondial de neproliferare şi dezarmare pe care UE l-a susţinut în mod constant de zeci de ani. Consiliul îndeamnă Coreea de Nord să respecte fără întârziere, pe deplin şi necondiţionat obligaţiile care îi revin în temeiul tuturor rezoluţiilor relevante ale Consiliului de Securitate al ONU şi să se abţină de la orice altă acţiune provocatoare care ar putea spori tensiunile regionale şi globale”, este poziţia UE.

Pe lângă sancţiunile existente, UE va lua în considerare alte răspunsuri la acţiunile regimului de la Phenian, în coordonare cu aliaţii şi cu sprijinul ONU.

0