UE a găsit alternativa la gazele rusești

by Genko Genko

Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a discutat la sfârșitul săptămânii trecute cu președintele azer Ilham Aliev privitor la modalitățile de accelerare și extindere a proiectului Coridorului sudic de gaze, precum și aprofundarea relațiilor de cooperare între Uniunea Europeană și Azerbaidjan.

”Am discutat modalitățile de accelerare și extindere a proiectului Coridorului sudic și am convenit că acesta va constitui prioritatea noastră comună pentru anul următor”, a afirmat Barroso, adăugând că Bruxelles-ul discută această problemă și cu alte țări din regiune.

Împreună cu președintele azer, Barroso a vizitat terminalul Sangacialsk, de unde gazele caspice vor fi pompate prin Coridorul sudic către consumatorii europeni.

Într-o primă etapă, către 2019, acest proiect va oferi Europei circa 10 miliarde de metri cubi de gaze suplimentar, iar apoi și mai mult, după cum a subliniat șeful Comisiei Europene.

Într-un cuvânt, UE va continua să joace un rol pentru ca proiectul Coridorului sudic să fie un succes, a mai spus Barroso, subliniind rolul crucial al acestuia în diversificarea surselor și a furnizorilor, precum și în strategia de securitate energetică a UE.

Acest proiect este vital pentru Uniunea Europeană, în condițiile în care luni, Rusia a sistat din nou livrările de gaze naturale către Ucraina, din cauza neînțelegerilor asupra prețului dintre cele două părți. Aproximativ 15% din necesarul de gaze al statelor UE este livrat de Rusia prin Ucraina.

CITIȚI ȘI...