Ucraina: Estul separatist prorus votează, Kievul denunță tentative de „preluare a puterii”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Regiunile separatiste din estul Ucrainei votează duminică pentru a-și alege președinții și parlamentele, într-un scrutin susținut de Moscova dar denunțat de Kiev drept „o preluare a puterii” neconstituțională, relatează AFP.

Alegerile din republicile autoproclamate Donețk și Lugansk, pe care Moscova a promis să le recunoască, riscă să consfințească pierderea de către Kiev a teritoriilor rebele după un conflict de șase luni soldat cu peste 4.000 de morți după anexarea în martie a Crimeii de către Rusia.

Occidentalii au criticat acest scrutin care va complica eforturile de pace în criza ucraineană, ce a dus la cea mai gravă degradare a relațiilor cu Rusia de la sfârșitul războiului rece.

Autoritățile ucrainene care reprezintă rezultatul direct al protestelor din Piața Maidan de la Kiev, reprimate sângeros în februarie și care au dus la căderea regimului prorus, au calificat votul drept „ilegal”. La câteva ore după deschiderea birourilor de vot în est, serviciile de securitate ucrainene au anunțat deschiderea unei anchete penale pentru tentative de „preluare a puterii” și „schimbare a ordinii constituționale”, calificându-i pe reprezentanții republicilor rebele drept „teroriști”.

La Donețk, bastion separatist unde tirurile dinspre aeroport au fost mai puțin intense decât în ziua precedentă, alegătorii s-au îndreptat de la primele ore ale dimineții spre secțiile de vot. Printre ei nu se aflau tineri, deși vârsta legală a fost coborâtă până la 16 ani.

„Sper că votul nostru va schimba ceva. Poate că vom fi recunoscuți în cele din urmă drept o țară adevărată, independentă”, a declarat Tatiana Ivanovna, de 65 de ani, care lucrează într-un institut științific.

„Trebuie să trăim normal. Este insuportabil să-ți fie frică pentru familie la fiecare bombardament. Voi vota în speranța că asta le va ajuta pe autoritățile noastre să ne apere interesele împotriva Kievului”, a spus la rândul lui Valeri Vitalievici, de 50 de ani.

Din punctul de vedere al „prim-ministrului” republicii autoproclamate Donețk, Aleksandr Zaharcenko, a cărui victorie în scrutin nu poate fi pusă sub semnul îndoielii, acest vot „„a permite constituirea unui guvern legitim”.

La Lugansk, alt bastion al separatiștilor, Igor Plotnițki, de 50 de ani, foarte atașat trecutului sovietic, ar urma și el să fie confirmat în funcție.

În această regiune, alegerile au debutat în sunetul lansatoarelor de rachete multiple Grad lansate de rebeli în localitatea Guirske, a afirmat guvernatorul pro-Kiev al regiunii, Ghennadi Moskal. De altfel, autoritățile ucrainene au anunțat sâmbătă că șapte soldați ucraineni au fost uciși în ultimele 24 de ore, unul dintre cele mai sângeroase bilanțuri din luna septembrie.

Nicio organizație internațională nu a trimis observatori pentru aceste alegeri care se desfășoară fără campanie electorală, fără rată minimă de participare și cu candidați puțini cunoscuți dar care susțin cu toții aceeași linie politică: respingerea puterii de la Kiev, independența și apropierea de Rusia.

Numărul votanților nu este nici el sigur. Din cele circa cinci milioane de alegători înscriși pe listele electorale ucrainene înainte de conflict, numeroase persoane au părăsit regiunea din cauza luptelor. Pentru alții, care au rămas în regiune dar se confruntă cu diverse penurii, entuziasmul pentru aceste alegeri lipsește.

„Rebelii ne-au promis o viață bună după referendumul din mai privind independența. Și avem război. Nu mai am încredere și nu merg să votez”, a declarat Vera, o sexagenară care taie lemne pentru a se încălzi în lipsa gazului și a electricității.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...