Ucraina este gata să plătească în 10 zile datoriile către Gazprom, dar cu o condiție

by Genko Genko

Ucraina este gata să plătească datoriile la gaz către Rusia în maximum 10 zile, cu condiția ca Gazprom să micșoreze prețul la livrări, anunță premierul ucrainean Arseni Iațeniuk.

”Dacă ne înțelegem asupra prețului la gaze, în 10 zile noi suntem gata să achităm datoriile către Gazrpom”, a declarat Iațeniuk în cadrul unui interviu pentru publicația germană Bild.

Șeful Executivului de la Kiev a vorbit despre necesitatea creării unui spațiu energetic comun între SUA și Uniunea Europeană, pentru a putea astfel face față la ”agresiunea gazelor” venită din partea Federației Ruse.

Iațeniuk s-a arătat deranjat și de faptul că Rusia folosește gazele ca un ”element de presiune politică”, iar în situația actuală Ucraina va da în judecată Gazpromul, lucru ce se va întâmpla la 29 mai.

În prezent, Ucraina este obligată să plătească 485 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze, în condițiile în care la începutul anului 2014, achita doar 268 de dolari. Creșterea prețului a fost dictată unilateral de către Gazprom, în luna aprilie, după instaurarea noii puteri, proeuropene, la Kiev.

Șeful Gazprom, Alexei Miller, a declarat că, în prezent, Ucraina are datorii către compania pe care o conduce de peste 5 miliarde de dolari.

CITIȚI ȘI...