Tusk: Încrederea în Putin este limitată. UE va lua măsuri dacă acordul nu va fi respectat

by Genko Genko

Uniunea Europeană „nu va ezita să ia măsuri” dacă noua încetare a focului în Ucraina semnată la Minsk nu este aplicată, a avertizat joi președintele Consiliului European, Donald Tusk, informează AFP.

„Dacă funcționează bine, vom fi bucuroși să însoțim acest proces, dar dacă există dificultăți, nu excludem sancțiuni suplimentare”, a declarat la rândul său cancelarul german Angela Merkel la sfârșitul unui summit european la Bruxelles.

„Vrem să ne asigurăm că presiunea noastră poate încuraja Rusia să pună în aplicare acest al doilea acord de la Minsk. Aceasta este speranța noastră”, a explicat Tusk.

„Suntem foarte prudenți datorită proastei experiențe” cu precedentul acord de încetare a focului, semnat în septembrie la Minsk dar care a rămas literă moartă, a adăugat el.

„Încrederea noastră în dorința președintelui Putin este limitată”. „Acesta este motivul pentru care ne-am menținut decizia asupra unor sancțiuni specifice, care se va aplica de luni contra a 19 personalități ruse și separatiști, precum și contra a nouă entități noi”.

Această extindere a listei negre a UE a fost decisă la 29 ianuarie după bombardamentul mortal al rebelilor proruși asupra orașului Mariupol, care a făcut peste treizeci de morți, amintește AFP.

Dar luni, miniștrii afacerilor externe din UE au decis să amâne cu o săptămână intrarea lor în vigoare, înaintea negocierilor asupra încetării focului prevăzute la Minsk. „Noi nu am discutat noi sancțiuni”, a explicat însă Tusk.

CITIȚI ȘI...