Turcia porneşte la război

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Turcii s-au săturat să stea deoparte și să privească cum americanii se împrietenesc cu rebelii kurzi, pe care-i înarmează și îi sprijină în lupta cu Statul Islamic. De teamă că-și vor pierde din importanța strategică în regiune și se vor trezi curând cu un PKK cu armament NATO la graniță, turcii și-au suflecat mânecile și au pornit la război – vorba proverbului american: „nu poți să faci omletă, dacă nu spargi niște ouă”.

Citeşte şi: Turcia declară război Statului Islamic

Rebelii moderați sirieni au speranțe noi, după recentul acord dintre Turcia și SUA, că vor primi echipamente militare și vor fi ajutați cu o campanie aeriană, în lupta lor împotriva grupării extremiste Statul Islamic.

În urmă cu o lună, Abu Mohammed al-Halabi, lider al Thuwar al-Sham, o alianță a brigăzilor rebele din Alep și zona înconjurătoare, era pesimist în legătură cu șansele celor 3.500 de luptători ai săi de a ține piept Statului Islamic de-a lungul unui coridor crucial aflat la nord de Alep, scrie Foreign Policy.

El deplângea în special faptul că aliații rebelilor sirieni nu le oferă acestora ajutoare suficiente. Acum însă, Abu Mohammed este optimist că acordul dintre Ankara șWashington se va traduce în noi echipamente militare și chiar lovituri aeriene care ar putea schimba soarta luptei cu gruparea jihadistă.

„Ceea ce se întâmplă va fi benefic revoluției. E un fel de întâlnire a intereselor Turciei, revoluționarilor și SUA”, a afirmat acesta.

La 27 iulie, oficialii turci și liderii rebelilor sirieni s-au întâlnit în Alep pentru a discuta un nou efort de a elimina Statul Islamic de pe bucata de teritoriu pe care o controlează de-a lungul graniței cu Turcia.

Citeşte şi: Erdogan: Turcia nu va face niciun pas înapoi în lupta contra terorismului

Ankara a insistat ca rebelii să ia măsuri pentru a se organiza înainte de viitorul asalt și a promis ajutor aerian. La 28 iulie, o întâlnire similară a avut loc între rebeli și membri ai Centrului de Operațiuni Militare (MOM) ce include multe puteri străine, inclusiv SUA, ce susțin opoziția siriană.

Abu Mohammed spune că turcii au insistat ca brigăzile rebelilor să stabilească un centru de operațiuni militare comune pentru a lupta cu Statul Islamic de-a lungul teritoriului dintre orașele siriene Jarabulus și Azaz. Centrul ar permite coordonarea pozițiilor pe front, diseminarea informațiilor și un mijloc de a solicita aliaților regionali lovituri aeriene ce le-ar permite să atace pozițiile jihadiştilor.

Brigăzile au primit asigurări de la Ankara că avioanele turce vor lovi pozițiile Statului Islamic pentru a ajuta ofensiva rebelilor. Abu Mohammed admite totuși că e nevoie de mai mult pentru a avansa: grupul său are nevoie de cantități mari de muniție și arme, de camioane și vehicule blindate, pentru a-și deplasa luptătorii rapid pe front: „Turcii ne-au promis că ne dau tot ce vrem”, a povestit el.

Ofensiva planificată astfel coincide cu acordul dintre Washington și Ankara pentru a permite avioanelor SUA și aliaților lor să decoleze din bazele aeriene turce din sud pentru a efectua lovituri împotriva Statului islamic.

Citeşte şi: Turcia: Sute de rebeli kurzi au fost uciși sau răniți în raidurile aeriene

Simultan, Turcia a lansat o represiune a jihadiştilor și activiștilor kurzi de pe teritoriul său și a lansat lovituri aeriene împotriva insurgenților din nordul Irakului.

În cadrul înțelegerii cu SUA, Turcia se angajează, alături de americani, să organizeze luptătorii din opoziția siriană moderată pentru a elibera teritoriul ocupat de Statul Islamic la granița turcă.

Însă opiniile Washingtonului și Ankarei diferă cu privire la rolul luptătorilor sirieni kurzi, ceea ce complică viitoarea cooperare. SUA s-au coordonat îndeaproape cu kurzii și campania aeriană din Siria s-a transformat într-un efort de facilitare a avansului kurzilor.

Pentru Ankara însă, kurzii din Siria sunt mai degrabă inamici. Partidul dominant kurd, PYD, este afiliat Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), gruparea insurgentă turcă angajată într-un război de gherilă cu statul turc.

Unii analiști susțin că adevărata motivație a Turciei pentru a interveni în războiul sirian este să deranjeze alianța dintre SUA și PYD, pentru a se înfățișa drept un partener viabil pentru Washington.

Citeşte şi: Stoltenberg: NATO va susține Turcia în lupta cu terorismul


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...