Trump a șocat lumea în prima săptămână de mandat; Ce urmează?

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Prima săptămână la Casa Albă a lui Donald Trump a fost una „furioasă” și „pe repede înainte” – fast and furious – scrie presa străină. Deși părea că odată cu instalarea în funcție avea să „uite” sau să-și domolească o serie de promisiuni făcute în campanie, președintele american a acționat dimpotrivă, „provocator”, apreciază CNN.

În acest registru se înscrie ordinul semnat vineri, prin care îli se interzice refugiaților sirieni intrarea în SUA pe termen nelimitat și se suspendă primirea, în general, de refugiați în SUA timp de patru luni. Mai mult, a fost interzis accesul în SUA pentru cetățenii din șapte țări musulmane, pe termen de trei luni.

În plus, a dat undă verde construirii controversatului zid la granița cu Mexicul și a anunțat că vor fi angajați încă 5.000 de polițiști de frontieră. Între timp, șeful Poliției de Frontieră din SUA, Mark Morgan, fost agent FBI, a anunțat că demisionează, el dând de înțeles în cursul unei videoconferințe că a fost obligat să ia această hotărâre, altfel va fi înlocuit.

Un alt ordin se referă la deportarea imigranților condamnați sau acuzați de infracțiuni, persoane care sunt „un risc la adresa securității publice sau naționale”.

Trump a cerut administrației sale să publice săptămânal o listă cu infracțiunile comise de imigranți. Casa Albă nu a dat detalii suplimentare legat de natura infracțiunilor comise de imigranți care vor fi incluse în respectiva listă. Astfel, există riscul ca un imigrant să apară pe respectiva listă pentru comiterea unei infracțiuni minore, chiar și dacă locuiește legal în SUA.

În plus, în lista cerută de Trump săptămânal administrației sale se vor afla și informații despre așa-numitele „metropole sanctuare”, unde autoritățile locale refuză să colaboreze pentru a-i preda pe imigranți agenților federali responsabili cu deportările. S-ar putea ajunge la tăierea unor fonduri de ordinul miliardelor de dolari pentru orașele-sanctuar.

Săptămâna plină a lui Trump a mai inclus și retragerea SUA din Parteneriatul Trans-Pacific (TPP), semnat de 12 state. Acesta a fost principalul pilon economic al politicii de reorientare a Administrației Obama către regiunea Asia-Pacific în fața unei Chine care se dezvoltă rapid. America semnase TPP, dar nu îl ratificase.

Și tot în săptămâna fast and furious, Trump a semnat ordinul prin care interzice acordarea de fonduri federale pentru ONG-urile internaționale care susțin avorturile. Această prevedere a fost introdusă de republicani în 1984, apoi revocată de administrațiile democrate și reintrodusă de cele republicane.

Până la instalarea în funcție a noului președinte se vorbea despre „primele 100 de zile” ale lui Trump, în care se aștepta ca acesta să traseze conduita pentru întregul mandat. Iată, însă, comentează CNN, că se poate vorbi despre „primele șapte zile”.

Președintele a făcut câțiva pași mari în prima săptămână, așa că se așteaptă o perioadă plină de transformări, una care va rămâne în istoria politică americană, arată CNN. Deja unele dintre deciziile lui Trump, așa cum e cea legată de imigranți, au stârnit vii reacții atât în SUA, cât și în întreaga lume.

Strategia lui Trump

Deși republicanii nu sunt complet de acord cu felul în care Trump procedează și au păreri diferite mai cu seamă în ceea ce privește relația SUA cu Rusia, per ansamblu au destule de sărbătorit, pentru că Trump, așa cum a promis, „nu pierde timpul”.

Iar Trump acționează astfel chiar în condițiile în care nu a obținut votul popular și în condițiile în care și-a început mandatul cu o popularitate scăzută, inferioară altor președinți.

Legat de acest scor mic de popularitate, cel mai mic al unui președinte din istoria modernă, Trump spune că e, probabil, neadevărat, amintind americanilor și de sondajele făcute înainte de alegeri, care, multe dintre ele, o dădeau pe Clinton câștigătoare sigură.

Trump, comentează CNN, merge în continuare pe răspândirea de informații false, pentru a-și motiva hotărârile. Acesta susține că singurul motiv pentru care fosta sa rivală a câștigat votul popular e acela că a fost o „fraudă masivă la vot”, încriminând în acest sens mai ales imigranții.

Pentru această afirmație a sa există „zero dovezi”, subliniază CNN. Chiar și așa, Trump nu obosește să repete acest lucru, cerând și o anchetă în acest sens.

Trump laudă și evenimentele prilejuite de investirea sa în funcție, încercând astfel să dea o amploare mai mare acestora, lăsând impresia că foarte mulți americani au participat la acestea, o dovadă a sprijinului de care se bucură. În realitate, evenimentele au adunat mai puțini oameni decât la alte investiri. Imaginile de la petrecerile din ziua investirii și cele de dinainte sau care au urmat arată puțini oameni în stradă. Foarte puțini comparativ cu cei care au participat la protestele care au urmat și care încă sunt anunțate.

La fel de adevărat e, însă, că susținătorii lui Trump sunt foarte fericiți de deciziile luate de acesta, de repeziciunea cu care acestea sunt luate. „Trump a făcut mai multe în cinci zile decât Obama în opt ani”, declara un muncitor în construcții din Ohio.

Impresia pe care Trump vrea să o lase celor care l-au votat este aceea că e un lider care merge înainte cu promisiunile sale și căruia nu îi e teama să facă pași mari, în ciuda părerilor potrivnice ale unora.

Poate că mulți americani nu-l plac, însă chiar și democrații (un partid fragil în ultima perioadă) îl vor sprijini în câteva dintre programele sale, arată CNN. În plus, republicanii, care în prezent controlează Senatul și Camera Reprezentanților, sunt extrem de disciplinați, notează CNN, și relativ uniți când vine vorba de problematici majore.

În acest context, startul mandatului lui Trump a fost unul de succes, spun cei care îl sprijină, un start care nu lasă dubii asupra a ceea ce va urma. Iar „agenda ambițioasă” a lui Trump nu are șanse să fie schimbată doar de niște „simple proteste”, mai notează CNN.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...