Trista şi ciudata viaţă a fiicei unui tiran: Povestea teribilă a fetei lui Iosif Stalin

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Pentru Svetlana Alliluieva, faptul că a fost fiica fostului lider comunist Iosif Stalin a reprezentat o povară încă de la o vârstă fragedă. Ea a dus astfel o viață demnă de un film, în încercarea de a scăpa de umbra tatălui său.

Citeşte şi: Asasinarea lui Nemțov și asemănările între politica lui Putin și cea a lui Stalin

O carte scrisă de Rosemary Sullivan scoate la lumină povestea impresionantă de viață a Svetlanei Alliluieva, singura fiică a temutului dictator Iosif Stalin, notează Maclean’s.

Deși a fost scăpată de înfometare și celelalte reguli stricte din Uniunea Sovietică, copilăria Svetlanei a fost marcată de mai multe momente tragice.

Pe când avea doar 6 ani, mama sa, Nadia Alliluieva, s-a sinucis, în timp ce tatăl său a consolat-o spunându-i că „a plecat precum un dușman”.

Nenorocirile au continuat, astfel că în timpul „Marii Terori”, unchiul și mătușa sa, la care ținea foarte mult, au fost executați pe motiv că erau „inamici ai poporului”, iar fiul lor a dispărut. Svetlana a rămas fără cei iubiți și doar în grija dădacei, care i-a devenit așadar cea mai apropiată persoană.

Citeşte şi: (FOTO) Operatorii de turism au introdus casa de vacanță a lui Stalin din Soci printre destinațiile turiștilor chinezi

Avea să înțeleagă cât de mare este puterea tatălui său pe când avea doar 14 ani. Într-o zi, ea a observat o prietenă pe nume Galia plângând la școală. Tatăl său fusese arestat în noaptea precedentă, iar mama sa i-a trimis o scrisoare pe care Svetlana să i-o ofere lui Stalin.

A dorit să intervină, însă Stalin s-a înfuriat teribil în momentul în care a aflat. „NKVD (poliția secretă) nu face niciodată greșeli! Câteodată ești forțat să te întorci chiar și împotriva celor pe care-i iubești!”, i-a spus tatăl său.

Chiar dacă tatăl Galiei a fost eliberat, Svetlana a primit în acel moment o lecție pe care n-a uitat-o niciodată. „Viața unui om depindea în totalitate de un cuvânt din partea tatălui meu”, avea să spună Svetlana peste ani.

Conștientă că tatăl său este un monstru, Svetlana nu s-a sfiit însă să-l sfideze în repetate rânduri. Pe când avea doar 17 ani, ea a început o relație cu un bărbat mult mai bătrân, pe care Stalin l-a trimis ulterior în lagăr.

Citeşte şi: Nepotul lui Stalin despre Putin: „Are puţină minte şi este un lăudăros”

În 1967, pe când avea 41 de ani, Svetlana a fugit în Statele Unite ale Americii, în mijlocul Războiului Rece.

Ajunsă în State, Svetlana și-a publicat memoriile și a devenit milionară, însă după foarte puțin timp a pierdut toți banii, după ce a avut încredere în persoane ce au înșelat-o. De fiecare dată, ea s-a ridicat totuși de jos și a mers mai departe.

De povara numelui nu a scăpat însă niciodată, deși acțiunile sale arată că a încercat din răsputeri.

„Oriunde aș merge, fie că e vorba de Australia sau o insulă, întotdeauna voi fi prizoniera politică a numelui tatălui meu”, credea Svetlana.

Fiica lui Stalin a murit în 2011, în SUA, la vârstă de 85 de ani. Ea primise între timp și cetățenie americană.

Citeşte şi: Putin îl justifică pe Stalin: N-am fi învins naziștii dacă nu era „așa de dur”


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...