Trei ex-preşedinţi europeni despre integrarea europeană a Republicii Moldova și situația din zonă

by Genko Genko

Republica Moldova are acum cele mai mari şanse de integrare europeană şi autorităţile de la Chişinău trebuie să profite de situaţia creată. De această părere este Boris Tadic, fostul președinte al Serbiei, care împreună cu foștii președinți ai Poloniei şi Albaniei, Alexander Kwasniewski şi Rexhep Meidani, efectuează o vizită oficială în Moldova.

Boris Tadic a sugerat oficialilor de la Chișinău să fie atenți și să nu repete greșelile Serbiei. „Nu repetaţi greşelile Serbiei, care în anii 90 ai secolului trecut a ales calea izolării faţă de UE. A fost o decizie greşită, care nu a oferit soluţii pentru dezvoltarea ţării”, a spus Tadic.

În opinia fostului preşedinte al Poloniei, Alexander Kwasniewski, „Republica Moldova trebuie să accelereze procesul de integrare europeană pentru a se pune la adăpost de provocările regionale”.

„Semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană va produce schimbări în bine în toate domeniile, aşa cum s-a întâmplat în Polonia”, a adăugat Kwasniewski.

Rexhep Meidani, fostul preşedinte al Albaniei, s-a referit la rolul care le revine autorităţilor pentru a convinge cetăţenii despre avantajele asocierii cu UE. „Beneficiile sunt evidente. Exemplul ţărilor care au făcut această alegere ne demonstrează că nivelul de trai al oamenilor a crescut considerabil”, a spus Rexhep Meidani.

Foştii şefi de stat se află la Chişinău în cadrul Programului Integrat de Suport pentru Reforme Inclusive şi Dialog Democratic „Inspired”, implementat de Fundaţia Est-Europeană împreună cu partenerii săi, European Partnership for Democracy din Belgia şi Club de Madrid din Spania.

CITIȚI ȘI...