Transformarea nevăzută a Coreei de Nord: Kim Jong Un a dezvoltat arma nucleară, dar şi economia

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Experţii admit acum că economia nord-coreeană este în plin proces de transformare, dezvoltarea atât a pieţelor oficiale, cât şi neoficiale, precum şi spiritul antreprenorial crescând bunăstarea cetăţenilor.

În timp ce atenţia întregii lumi este aţintită asupra ameninţărilor Pheni­anului, mulţi trec cu vederea un proces de transformare a Coreei de Nord care ar putea avea consecinţe mult mai mari asupra viitorului acestei ţări decât cuvin­tele lui Donald Trump, scrie Financial Times.

Experţii admit acum că economia nord-coreeană este în plin proces de transformare, dezvoltarea atât a pieţelor oficiale, cât şi neoficiale, precum şi spiritul antreprenorial crescând bunăstarea cetăţenilor. În cartea sa privitoare la economia nord-coreeană Unveiling the North Korean Economy, Byung-Yeon Kim oferă date rare. Este o carte care ar trebui neapărat citită de strategii şi diplomaţii care studiază Coreea de Nord.

Kim, profesor la Seoul National University, remarcă dezvoltarea puternică a pieţelor. În 2013, Kim Jong Un a lansat o politică de dez­voltare simultană a eco­nomiei ţării şi a armelor nucleare şi a per­mis de atunci înfiin­ţarea a a­proa­pe 400 de pieţe. Acestea vin să se adauge nenumă­ratelor pieţe neo­ficiale, sau jangma­dang, care sunt tehnic ilegale, dar re­prezintă între 70 şi 90% din veni­turile gospodă­ri­ilor, po­trivit mai multor studii.

În timp ce vestul s-a concentrat pe ambiţiile nucleare ale liderului nord-coreean, reformele de piaţă, combinate cu o acceptare tacită a întreprinderilor private, au dus la o creştere a salariilor şi a nivelului de trai al multor cetăţeni nord-coreeni, complicând eforturile Occidentului de a sancţiona Phenianul.

Autorul cărţii subliniază rami­ficaţiile pe termen lung ale acestor trans­formări pentru regimul Kim. „Pie­ţele vor transforma structura econo­miei şi gândirea oamenilor. Analiza noastră anticipează că acest echilibru subtil dintre puterea pieţelor şi cea a statului nu se poate menţine pe termen lung, iar consideraţiile de ordin eco­no­mic vor avea în ultimă instanţă întâie­tate pentru nord-coreeni“.

Profesorul Kim crede că liderul nord-coreean se va afla în acel moment în faţa unei decizii cruciale: să-şi rişte propria poziţie într-o încercare agre­sivă de a controla piaţa sau să-şi re­laxe­ze controlul în ceea ce ar putea repre­zen­ta începutul unei tranziţii de tip chi­nezesc. Parte a motivului pentru care econo­miei nord-coreene i s-a acordat atât de puţină atenţie este legată de lipsa informaţiilor şi datelor macroe­cono­mice credibile. Estimările de creştere pot varia foarte mult.

Luna trecută, banca centrală sud-coreeană anunţa că economia nord-coreeană a avansat cu 3,9% anul trecut, cel mai rapid ritm din 17 ani. Datele coincid cu estimările profesorului Kim privitoare la o redresare treptată sub formă de U a economiei nord-coreene după declinul din anii í90. Totuşi, acesta avertizează că Phenianul este „departe de a reveni la performanţele economice de dinainte de crizăî.

Pe lângă analiza macroeconomică, cartea lui Byung-Yeon Kim oferă cititorului informaţii fascinante din interviuri cu sute de refugiaţi nord-coreeni, cât şi companii care operează în regiunea de la graniţa cu China. Acestea infirmă zvonurile că nord-coreenii ar fi dependenţi de raţii de la stat sau că dificultăţile economice ar reprezenta principalul motiv din spatele plecărilor din ţară. În mod esenţial, acestea susţin de asemenea datele privitoare la creşterile salariale. Profesorul Kim estimează că venitul mediu lunar din economia gri este de aproximativ 80 de ori mai mare decât cel obţinut din slujbe oficiale de la stat.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...