Termometrele cu mercur vor fi interzise în Republica Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Gata cu termometrele, bateriile și lămpile cu mercur. După ce Parlamentul a votat ratificarea Convenției de la Minamata, ministerul Mediului a făcut o evaluare inițială a procesului de implementare a proiectului.

„Avem în țară peste 180 de mii de termometre. O altă problemă sunt lămpile fluorescente. Avem două milioane în Republica Moldova. Totodată vorbim și de baterii. Un sfert dintre acestea sunt cu mercur. Legea va permite să interzicem importul acestor produse”, a spus ministrul Mediului, Valeriu Munteanu.

Interzicerea folosirii mercurului este un lucru la fel de benefic atât pentru sănătatea oamenilor cât și pentru mediul înconjurător, spun specialiștii.

„Există suficiente studii care demonstrează că această substanță chimică este la fel de periculoasă pentru sănătatea umană dar și pentru mediu. Ajunsă în sol, provoacă cataclisme, omoară, pur și simplu. În contact cu organismul uman este la fel distrugător. S-a realizat un inventar care demonstrează că, anual, aproximativ 977 kg de mercur ajung în natură sub toate formele: și în sol, și în subsol, și în aer, din simplul motiv că noi nu aveam până acum instrumente necesare pentru ca să-l scoatem din uz”, a declarat ministrul Mediului.

Totodată, spun responsabili din cadrul Ministerului, va fi creată și o întreprindere ce se va ocupa de colectarea deșeurilor periculoase. Ce-i drept, ministrul Munteanu nu a precizat de cât timp ar fi nevoie pentru realizarea acestui plan.

„Suntem acum în procesul de creare a unei întreprinderi de stat pentru gestionarea deșeurilor periculoase. Se va ocupa, bineînțeles, cu titlu gratuit, de preluarea acestor produse. Va fi o linie de demercurizare unde vor ajunge aceste lămpi, termometre. Mercurul va fi strâns, scos și respectiv depozitat și transportat. Mai mult, sunt sute de kilograme de mercur care sun „găzduite” de diferite instituții. 200 de kilograme sunt la Academia de Științe. Sunt și în altă parte, fără nicio inventariere. La fel la Procuratură, Poliție este mercur ca și corp delict. Trebuie să existe o instituție care va strânge aceste produse apoi statul va gândi cum vom putea scoate acest mercur din țară”

Convenția de la Minamata reprezintă un tratat multilateral de mediu. Denumirea simbolică „Minamata” a fost atribuită pentru a reaminti de dezastrul ecologic creat în 1950 în urma deversărilor în Golful Minamata a apelor uzate încărcate de compuși chimici cu mercur. Dezastrul s-a soldat cu îmbolnăviri și decese în masă.

Până acum, Convenția de la Minamata a fost semnată de 128 de țări, Moldova fiind prima din regiune.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...