Telefoanele retrase de Samsung conţin 100 de kilograme de aur, dar să le reciclezi e ca şi cum ai dezamorsa bombe

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Reciclarea este o nouă temă de studiu pentru directorii diviziei smartphone a companiei Samsung, după ce firma coreeană a retras de pe piaţă 4,3 milioane de telefoane Galaxy Note 7, în urma pericolului de explozie prezentat de bateriile acestora.

Activiştii Greenpeace au avertizat firma asupra necesităţii reciclării corecte a dispozitivelor interzise la vânzare, în caz contrar putând declanşa un adevărat dezastru ecologic, anunţă Marketwatch.

Resurse utile

Reprezentanţii ONG-ului de mediu au cerut mai multă transparenţă din partea Samsung, în contextul în care firma a făcut cunoscut doar faptul că telefoanele nu vor fi reparate sau reutilizate.

Smartphoneul Note 7 are în componenţa sa piese realizate din peste 50 de metale şi elemente rare, din care doar 12 pot fi reciclate cu ajutorul tehnologiilor de astăzi.

Cercetătorii institutului german Oeko au apreciat că, în total, cele 4,3 milioane de telefoane smart retrase de la vânzare de către producătorul coreean ar conţine: 20 de tone de cobalt, 1 tonă de tungsten, 1 tonă de argint, 100 kg de aur şi între 20 şi 60 kg de paladiu, au anunţat reprezentanţii Greenpeace.

„Aceste materiale pot fi recuperate, dar pot şi să distrugă mediul înconjurător în cazul în care Samsung decide să nu le refolosească sau să le dea o altă întrebuinţare”, arată un comunicat Greenpeace.

O lecţie usturătoare

Chiar dacă multe dintre metalele şi elementele chimice rare nu ar avea un efect nociv asupra mediului, nereutilizarea lor ar însemna o risipă a resurselor naturale, pentru fiecare telefon smart fiind necesare 75 kg de mercur şi cianuri folosite în extracţia metalelor preţioase.

„Samsung are ocazia să dea un exemplu pentru toată industria: va refolosi aceste componente pentru a evita un dezastru sau pur şi simplu le va arunca la gunoi?”, se întreabă Jude Lee, reprezentant al Greenpeace în Asia de Est.

Dezmembrarea telefoanelor nu este nici ea o treabă uşoară, în condiţiile în care bateria cu risc de explozie este lipită pur şi simplu de corpul telefonului, fapt care necesită prelucrarea manuală a fiecărui dispozitiv în parte.

Într-o declaraţie dată revistei Wired, un inginer a explicat că demontarea bateriei „seamănă cu o operaţie pe creier efectuată pe un pacient care riscă să ia foc în orice clipă”.

O baterie detaşabilă ar fi făcut improbabilă retragerea de pe piaţă a tuturor telefoanelor Galaxy Note 7 şi ar fi prelungit considerabil durata de viaţă a dispozitivului.

„Toţi producătorii de electronice şi smartphone-uri ar trebui să înveţe din acest incident şi să conceapă dispozitive care pot fi mult mai uşor reparate, reciclate sau refolosite”, a subliniat şi Elizabeth Jardim, un reprezentant al Greenpeace SUA.

ONG-ul a anunţat că va lansa o campanie la nivel global prin care să solicite firmei coreene să recicleze corect cele 4,3 milioane de telefoane.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...