Ţările unde banii cash sunt pe cale de dispariţie: Vor pieri vreodată?

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Dacă la noi te poţi lovi de probleme dacă nu ai bani cash la tine, cum ar fi în taxi sau la un magazin fără POS, în unele ţări bancnotele şi monedele sunt de domeniul trecutului.

De exemplu, tot mai multe magazine din Olanda încep să nu mai accepte bani cash, ci doar plata cu cardul, relatează Lauren Comiteau – jurnalistă din Amsterdam – într-un articol publicat pe site-ul BBC. Asta pentru că unii dintre comercianţi susţin că plata cu cardul este „mai sigură”.

Comiteau a decis să renunţe pentru o perioadă la card, ca să vadă cât de departe ajunge. Nu prea departe, este concluzia la care a ajuns jurnalista. Cele mai multe lucruri nu pot fi achitate cu bani gheaţă în Olanda, iar printre acestea se numără chiria şi factura la telefon.

„Nu-mi amintesc ultima dată când am primit bani cash”, i-a spus Marielle Groentjes, administrator la agenţia imobiliara de unde a închiriat apartamentul, Hoen Property Management BV. Iar Groentjes lucrează acolo de un deceniu. „Nu ne plac banii cash în birou, nu avem un seif, iar băncile te taxează ca să-i depui în cont”, a adăugat ea.

Însă lucrurile mici i-au dat cele mai mari bătăi de cap, povesteşte Comiteau. Nu doar că nu şi-a mai putut cumpăra alimente organice de la magazinul ei preferat Marqt, dar a fost nevoită să aştepte la cozi interminabile la casele de la supermarket destinate plăţii cu bani lichizi, în timp ce îi privea pe cei care îşi achitau cumpărăturile cu cardul cum treceau rapid pe lângă ea.

A vrut să-şi cumpere un sandviş cu ton de la brutăria Vlaams Broodhuys, însă banii lichizi i-au fost refuzaţi. Nu şi-a putut folosi monedele sau bancnotele nici ca să-şi plătească parcarea în cele mai multe dintre zonele oraşului.

Banii cash vor rămâne

„Banii cash sunt un dinozaur, dar vor rămâne”, susţine Michiel van Doeveren, consilier la Banca Centrală Olandeză (DNB). Însă expertul spune că logistica din spatele gestionării banilor lichizi este costisitoare (trebuie transportaţi, păziţi, număraţi şi înregistraţi). Este mult mai simplu în cazul plăţilor electronice, susţine el.

„Este important că economia electronică e în creştere. Vrem să avem mai multe plăţi eficiente”, a continuat van Doeveren.

Numărul plăţilor electronice în magazinele şi supermarketurile din Olanda l-a depăşit pe cel al tranzacţiilor cu bani cash pentru prima dată în 2015 – 50% carduri de debit versus 49,5% cash, în timp ce restul plăţilor de 0,5% au fost făcute cu carduri de credit.

În plus, în Olanda există o coaliţie de bănci şi comercianţi care vor ca procentajul plăţilor cu cardul să crească la 60% până în 2018. Spun că tranzacţiile electronice sunt mai ieftine, mai sigure şi mai convenabile.

Şi Suedia vrea să scape de bancnote

Şi Suedia se numără printre ţările care se grăbesc să elimine banii cash. Însă nu toată lumea este încântată.

„Este o problemă foarte mare. Pentru afacerile mici este foarte costisitor să depună banii cash în bancă”, a arătat Guido Carinci, preşedintele asociaţiei afacerilor mici TOMER.

Multe magazine din Suedia deja nu mai acceptă cash, iar printre acestea se numără şi cele 86 de sucursale la nivel naţional ale companiei de telecomunicaţii Telia. Aceasta nu mai acceptă bani gheaţă din 2013. În autobuzele din Suedia nu mai poţi plăti de ani buni cu monede sau bancnote şi până şi oamenii fără adăpost care vând reviste acceptă acum plata cu cardul.

Reacţiile faţă de această tendinţă variază, totuşi, atât în Europa, cât şi la nivel global. Unele naţiuni încă nu prea vor să renunţe la cash, inclusiv Germania, unde un studiu recent a arătat că oamenii cred că îşi pot controla mai bine cheltuielile dacă folosesc bani lichizi.

Astfel, în motorul economic al Europeni peste 75% dintre plăţi încă se fac cu bani cash, iar în Italia procentajul sare de 83%.

Şi în Statele Unite, unii comercianţi nu mai acceptă plata cu bani gheaţă, inclusiv lanţul de restaurante Sweetgreen.

De asemenea, s-au înregistrat progrese în ceea ce priveşte plata pe telefonul mobil şi în ţări din Africa. De exemplu, în Kenya şi Tanzania, sistemul M-Pesa ajută milioane de oameni să-şi achite facturile, să-şi primească salariile şi să plătească la magazine, prin contul de pe telefoanele mobile.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...