Ţara în care angajaţii la stat lucrează mai puţin de o oră pe zi

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În Arabia Saudită o proporţie covârşitoare dintre angajaţi lucrează în sectorul de stat. Ei câştigă salarii bune, iar jobul nu e foarte stresant, căci practic fac treabă doar o oră pe zi.

Situaţia a fost prezentată de ministrul Serviciilor Civile, Khaled Alaraj, informează CNN Money.

„Se lucrează mai puţin de o oră – şi spun asta bazându-mă pe nişte studii”, a explicat oficialul saudit, în cadrul unei dezbateri televizate, care a avut ca temă reformarea economiei ţării în aşa fel încât să fie mai bine protejată în perioadele în care preţul petrolului – cea mai importantă resursă pentru această ţară – e în scădere.

Analiştii susţin că schimbările care vizează sectorul public vor fi cruciale.

Asta pentru că aproape 70% dintre saudiţi – mai mult de 3 milioane – lucrează la stat, unde au jobul asigurat şi bine plătit.

Potrivit datelor firmei de consultanţă McKinsey, lefurile în sectorul public au crescut, în medie, cu 74% între 2004 şi 2013, adică până la 2.400 de dolari americani pe lună.

„Arabia Saudită trebuie să pună frână angajărilor în instituţiile de stat şi să găsească o modalitate de a reduce discrepanţele dintre nativi şi străini”, se arată în raportul McKinsey.

Peste un milion de CV-uri depuse la o singură instituţie

Ministrul Khaled Alaraj a recunoscut că există o discrepanţă între sectorul public şi cel privat, semnalând faptul că foarte multă lume vrea să se angajeze la stat.

„Doar în instituţia pe care o conduc eu avem mai mult de un milion de CV-uri depuse. Dintre aplicanţi, 200.000 lucrează deja în sectorul privat şi sunt dispuşi să muncească aici pe mai puţini bani”, a explicat oficialul.

Ideea e că Arabia Saudită se bazează pe veniturile obţinute din petrol, iar odată cu scăderea preţului ţiţeiului s-au diminuat şi sumele intrate în buzunarul statului.

Pentru a compensa, Guvernul a introdus taxe noi, a redus subvenţiile la energie şi apa, a tăiat din salariile primite de bugetarii cu funcţii înalte şi a făcut împrumuturi externe în valoare de câteva miliarde de dolari.

„Dacă nu facem nicio reformă şi nu luăm nicio măsură, iar situaţia economiei globale rămâne la fel, atunci vom intra în faliment în următorii 3-4 ani”, a spus Mohamed Al Tuwaijri, secretar de stat în Ministerul Economiei.

Planuri de viitor

Arabia Saudită are în plan ca veniturile obţinute din alte surse decât petrolul să crească de şase ori până în 2030, la 266 de miliarde de dolari, să vândă acţiuni ale companiei de stat Aramco şi să înfiinţeze un fond public în valoare de 1,9 trilioane de dolari, bani ce vor fi investiţi în proiecte naţionale şi internaţionale.

De asemenea, să nu uităm că dezbaterea televizată legată de viitorul ţării e un pas înainte.

„E clar că administraţia pune un mare accent pe transparenţă. Pentru prima dată, oficialii saudiţi au discutat în spaţiul public despre viitorul ţării”, a ţinut să precizeze Salman Al-Ansari, preşedintele Saudi American Public Relation Affairs Committee.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...