Tănase face lobby pentru Plahotniuc? E nevoie de un sistem electoral nou

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, susține cu insistență modificarea sistemului electoral, lucru promovat și de către oligarhul Vladimir Plahotniuc în ultimii ani.

În cadrul conferinței de analiză postelectorală „Alegeri prezidenţiale 2016: analiza, concluzii, recomandari şi paşi de urmat”, organizată la Chișinău de Consiliul Europei și Comisia Electorală Centrală, Tănase a spus că Republica Moldova are nevoie de o reformă electorală, punând accent pe Codul Electoral, deoarece „avem un act care nu asigură o armonie internă”.

În opinia lui, partidele care se află astăzi la guvernare și care dețin puterea politică în țară, ar treburi să opereze o serie de reforme importante. În capul listei fiind reforma sistemului electoral, lucru promovat și de către oligarhul Vladimir Plahotniuc în ultimii ani.

„Cred că Republica Moldova are nevoie de un nou Cod Electoral, acesta este un document învechit, care nu asigură armonie internă şi care nu poate genera o aplicare clară pentru toţi participanţii la proces. Prin urmare, avem nevoie de un nou Cod, cu o nouă structură, cu repartizare pe compartimente pe alegeri locale, parlamentare, prezidențiale şi cele din UTA Găgăuzia”, a declarat Alexandru Tănase.

Totodată, acesta a recomandat Parlamentului să instituie complete de judecată responsabile de litigiile electorale, după ce în cadrul alegerilor prezidenţiale din toamana anului 2016 instanţele pasau cauzele penale de la o instituţie la alta. De asemenea, în noul Cod Electoral Tănase propune să fie prevăzută posibilitatea de a suspenda, imediat, pe perioada campaniilor electorale, emisia posturilor de televiziune care manipulează, amintind minciuna cu sirienii.

Totodată, Alexandru Tănase consideră că autoritățile au suficient timp, până la următoarele alegeri, ca să realizeze aceste reforme.

Reforma despre care vorbește Tănase a fost promovată insistent în ultimii ani de către noul președinte al PD, oligarhul Vladimir Plahotniuc. O modificare în acest sens chiar a fost efectuată în 2013 de către Parlament, în timpul crizei politice din acel an, dar ulterior a fost abrogată.

În ultimul timp, Plahotniuc a revenit la această idee, iar potrivit unor surse ea ar urma să fie votată până la sfârșitul viitoarei sesiuni parlamentare. Mai mulți experți independenți, dar și lideri ai opoziției, susțin că o astfel de modificare l-ar favoriza pe Plahotniuc, el putându-și astfel propulsa mai mulți deputați loiali datorită controlului cvasi-total asupra instituțiilor statului dar și a mass-media.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...