Sute de muncitori agricoli străini manifestează în sudul Italiei după accidente soldate cu 16 morți

Sute de muncitori agricoli străini manifestează în sudul Italiei după accidente soldate cu 16 morți

Sute de muncitori agricoli, în special africani, angajați în recoltarea de roșii în sudul Italiei, au declanșat o grevă și au manifestat miercuri pentru a cere mai mult respect, după decesul a 16 dintre ei în două accidente auto, informează AFP. În regiune lucrează mii de străini, inclusiv români.

„Nu suntem sclavi, nu exploatării”, au scandat manifestanţii, care au pornit de la începutul dimineţii din mijlocul câmpurilor spre prefectura din Foggia, în Puglia.

O altă manifestaţie era prevăzută la sfârşitul după-amiezii de miercuri.

În această regiune, mii de muncitori agricoli africani, dar şi polonezi, bulgari sau români, îşi petrec vara culegând roşii sub un soare arzător. Chiar dacă aproape toţi sunt în situaţie legală, puţini dintre ei beneficiază de condiţii de muncă şi de remunerare cerute de lege şi mulţi sunt obligaţi să locuiască în adăposturi improvizate şi să se lase la cheremul unor intermediari de multe ori de tip mafiot pentru a ajunge să lucreze în exploatările agricole.

Sâmbătă şi luni, două coliziuni între camioane cu tomate şi furgonete ce transportau muncitori agricoli străini care se întorceau de la lucru s-au soldat cu un total de 16 morţi şi patru răniţi grav.

„Este o problemă legată de mafie. În provincia Foggia există o criminalitate mafiotă pe care am intenţia să o eradichez stradă cu stradă, oraş cu oraş, prin toate mijloacele legale”, a avertizat marţi ministrul italian de interne, Matteo Salvini (extrema dreaptă).

0