SUA nu se mai teme doar de Rusia; A doua țară care trezește mari îngrijorări la Washington

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

O opţiune militară în ce priveşte situaţia din Coreea de Nord nu este „de neimaginat”, ţara alăturându-se celorlalte noi mari ameninţări pentru America. Asta spune generalul Joseph Dunford, preşedintele comitetului şefilor de stat major din Statele Unite ale Americii.

Dunford crede că Rusia nu mai poate fi considerată drept singura mare ameninţare pentru America, aşa cum este percepută la Washington. Pe lângă vechea mare rivală, generalul american a trecut pe lista Coreea de Nord, Iranul, dar şi China, toate fiind provocări de top.

În timpul audierilor pentru confirmarea poziţiei sale, preşedintele comitetului şefilor de stat major a descris Rusia ca fiind „cea mai mare ameninţare pentru securitatea noastră naţională”, spunând despre comportamentul Moscovei că este „alarmant”, scrie Russia Today.

Doi ani mai târziu, în prezent, Dunford şi-a reafirmat analiza iniţială privind ameninţarea reprezentată de Rusia, pretinzând că există şi alte ameninţări pentru siguranţă naţională a Statelor Unite, iar Coreea de Nord reprezintă „provocarea numărul unu”.

„Am spus la acea vreme (…) că este Rusia. Şi am spus asta din cauza capacităţii lor nucleare şi a capacităţilor cibernetice”, a declarat Dunford, recent, în cadrul unui forum de securitate de la Aspen, Colorado. Însă, a subliniat generalul, armata americană „nu are de fapt astăzi luxul de a alege o singură provocare”.

„Dacă ar fi să spun că Rusia este cea mai mare ameninţare – este una dintre ameninţările cu care ne confruntăm acum şi cea care este cea mai capabilă militar”, a subliniat Dunford, însă a arătat că Washingtonul se confruntă zilnic cu ameninţarea iraniană, iar Coreea de Nord este cea mai mare provocare a Americii.

Lupta împotriva „extremismului violent” şi „anumite provocări de securitate în Pacific cu o China în creştere” se află de asemenea în vârful listei ameninţărilor de securitate la adresa Statelor Unite.

Pentru a contracara Rusia, generalul a propus dezvoltarea de metode nucleare şi convenţionale de intimidare: „Când mă uit la Rusia, în primul rând trebuie să putem să împiedicăm un război nuclear. În al doilea rând, trebuie să putem să împiedicăm un război convenţional”.

SUA vor face tot posibilul ca o rachetă nucleară să nu aterizeze pe teritoriul lor

Dunford nu a exclus însă deloc o opţiune militară în ce priveşte Coreea de Nord, spunând că această ipoteza nu este „de neimaginat”. În plus, a avertizat că americanii trebuie să fie pregătiţi pentru posibilitatea unei confruntări militare cu Coreea de Nord, subliniind amploarea ameninţării reprezentate de programul nuclear al acesteia.

„Mulţi oameni au vorbit despre opţiuni militare în cuvinte precum ‘de neconceput’. Aş spune că ar fi oribil şi ar fi o pierdere de vieţi nemaintalnita de noi, şi mă refer aici că oricine a trăit după Al Doilea Război Mondial nu a văzut pierderea de vieţi care s-ar putea produce dacă ar fi un conflict în Peninsula Coreeană.

Însă, aşa cum am spus omologilor mei, atât prieteni cât şi duşmani, nu este de neimaginat să avem opţiuni militare pentru a răspunde capacităţilor nucleare ale Coreei de Nord. Ce este ne neconceput pentru mine este să permitem (să existe – n.red.) o capacitate nucleară care ar permite unei arme nucleare să aterizeze în Denver, Colorado.

Asta este de neimaginat pentru mine. Aşa că treaba mea este să dezvoltăm opţiuni militare pentru a ne asigura că acest lucru nu se va întâmplă”, a explicat sâmbătă preşedintele comitetului şefilor de stat major din Statele Unite ale Americii, citat şi de Politico.

James Dunford deţine funcţia din luna octombrie 2015.

Avertizările sale vin în contextul în care oficialii din statul american Hawaii, al doilea cel mai apropiat de Coreea de Nord, se pregătesc pentru eventualitatea unui atac cu rachetă din partea regimului de la Phenian.

După ce Coreea de Nord a lansat prima şa rachetă balistică intercontinentală, experţii au estimat că o astfel de rachetă ar putea avea o rază de acţiune de 8.000 de km şi ar putea atinge statele americane Hawaii şi Alaska.

În insulele americane din Pacific este însă instalat un sistem antirachetă THAAD, care va fi testat şi în Alaska, cel mai apropiat stat american de Coreea de Nord.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...