(STUDIU) Schimbările climatice și poluarea aerului vor conduce la foamete

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Rata malnutriției în țările sărace va crește de la 18%, în prezent, până la 27% în anul 2050, iar producția globală de alimente va scădea în acest interval cu aproximativ 15%, conform unui nou studiu care pune aceste efecte pe seama schimbărilor climatice și a poluării aerului, scrie Daily Mail.

Aceste date sunt cu atât mai alarmante cu cât, conform altor cercetări în domeniu, până în 2050, populația planetei va crește cu aproximativ 4 miliarde de oameni, iar necesarul de alimente va fi cu 50% mai mare decât în prezent.

Studiul, realizat la Institutul Tehnologic din Massachusetts (MIT), ajunge la concluzia că în curând omenirea s-ar putea confrunta cu o penurie de alimente din cauza creșterii temperaturilor globale și a poluării atmosferice, mai ales a poluării cu ozon, factori care afectează dezvoltarea plantelor și reduc randamentul agricol. Până în prezent, impactul calității aerului asupra recoltelor a fost mai puțin analizat, conform autorilor studiului.

Cei doi factori — creșterea temperaturii și poluarea aerului — interacționează. Spre exemplu, temperaturile mai ridicate pot mări semnificativ producerea de ozon în urma reacțiilor unor compuși organici volatili cu oxizi de azot, sub influența luminii solare.

Acest studiu se concentrează asupra impactului pe care temperaturile globale și poluarea atmosferică îl au asupra a patru tipuri de culturi agricole — orez, grâu, porumb și soia — care în prezent asigură peste 50% din totalul de calorii consumate de populația planetei. Conform studiului, efectele vor varia considerabil, de la regiune la regiune, iar aceste culturi sunt mai puternic afectate de unul sau de celălalt dintre acești factori.

Spre exemplu, grâul este mai afectat de poluarea cu ozon, în timp ce porumbul este mai puternic influențat de căldură. În SUA, reglementările mai dure împotriva poluării atmosferice urmează să reducă poluarea cu ozon, diminuând impactul negativ asupra recoltelor.

Conform acestui studiu, la nivel general, toți ceilalți factori fiind constanți, încălzirea climatică va reduce randamentul agricol la nivel global cu 10% până în 2050.

Poluarea cu ozon este mai greu de identificat, conform lui Colette Heald, cercetător la MIT. Modul în care această poluare afectează plantele seamănă cu simptomele unor boli — apariția unor pete și decolorare. În urma unor astfel de interacțiuni, echipa a de la MIT a descoperit că 46% din pierderile din cazul culturilor de soia, care erau puse pe seama căldurii, sunt de fapt provocate de creșterea concentrației de ozon.

Producția agricolă este foarte sensibilă la poluarea cu ozon, explică profesorul Heald, adăugând că acest studiu „demonstrează cât de importantă este evaluarea implicațiilor asupra agriculturii pe care le vor avea reglementările privind calitatea aerului”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...