(STUDIU) Republica Moldova are cea mai ineficientă bancă centrală: BNM trebuie să reducă numărul angajaților

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Republica Moldova are cea mai ineficientă bancă centrală dintr-un grup de mai multe țări. Aceasta este concluzia unei cercetări, realizate de IDIS „Viitorul” și publicată pe blogul instituției.

În cercetare a fost comparată eficiența angajaților Băncii Naționale a Moldovei (BNM) cu cei de la băncile centrale din alte țări. În tabelul de mai jos sunt prezentat date despre numărul de angajați la băncile centrale și date despre cât de productivi sunt acești funcționari publici.

tabel1

În 2015, Banca Națională a Moldovei (BNM) avea 478 de angajați, iar Banca Națională a Suediei avea 386 de angajați. Pentru a analiza eficiența acestor angajați, în a treia coloană a tabelului este prezentat raportul dintre Produsul Intern Brut al țării și numărul de angajați la banca centrală a țării respective.

Astfel, un angajat BNM revine la 14 milioane de USD a PIB generat de țara noastră. Pentru comparație, un angajat a Băncii Naționale a României (BNR) revine la 93 de milioane USD de PIB generat în România.

Prin urmare, Moldova are cea mai ineficientă bancă centrală din grupul de țări analizate. Dacă BNM ar vrea să fie măcar la fel de eficientă ca și BNR, numărul total de salariați ai BNM ar trebui să fie de 71.

O altă măsură a eficienței unei instituții publice este și numărul de cetățeni deservit de către fiecare funcționar public. În ultima coloană a tabelului prezentăm raportul dintre populația țării și numărul de salariați la banca centrală.

Și în acest caz, BNM este printre codașele clasamentului. Un angajat BNM deservește 7,435 de cetățeni ai Moldovei, cu aproape 1,000 de oameni mai puțin decât colegul lui/ei din Ucraina și cu aproape 3,000 de oameni mai puțin decât colegul lui/ei din Ucraina. Doar croații sunt inferiori moldovenilor la acest capitol.

BNM trebuie să-și optimizeze structura de personal, reducând numărul de salariați la 71, este sugestia cercetătorului.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...