(STUDIU) Motivul pentru care nu dormim bine când suntem departe de casă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Majoritatea persoanelor întâmpină dificultăţi în a adormi atunci când se află într-un loc nou. De vină pentru aceste episoade nu este lenjeria apretată de la hotel, ci creierul nostru vigilent, scrie cnn.com. Se pare că în aceste situaţii noi în care dormim departe de casă creierul nostru rămâne pe jumătate treaz şi ne împiedică să avem parte de odihnă de care avem nevoie pe durata nopţii, conform rezultatelor unui studiu publicat în ultima ediţie a jurnalului „Current Biology”. Iată care sunt explicaţiile date de oamenii de ştiinţă pentru acest fenomen.

În urma unui experiment de laborator, în cadrul căruia un grup de voluntari erau puşi să doarmă ascultând muzică liniştită pe fundal, oamenii de ştiinţă au observat un fenomen pe care l-au intitulat „efectul primei seri”, în care datele studiilor erau atipice şi imposibil de urmărit. Pentru a înţelege ceea ce se petrece cu participanţii la studiu în prima seară de test, oamenii de ştiinţă au conceput un experiment mai puţin obişnuit, încercând să monitorizeze activitatea creierului fiecărui pacient în timp ce auzul acestora stimulat cu semnale sonore emise la frecvenţă mică, când în urechea stângă, când în cea dreaptă. Ceea ce au descoperit în urma monitorizării activităţii cerebrale este că emisfera stângă a creierului reacţiona mai puternic la sunete, în comparaţie cu emisfera dreaptă. Şi, întrucât partea stângă a creierului este responsabilă pentru gândirea logică, necesară pentru a fi vigilent în caz de pericol, sunetele care erau redate la urechea stângă au reuşit să trezească din somn participanţii mult mai uşor decât cele redate la urechea dreaptă.

Aceste reacţii au fost înregistrate mai cu seamă în prima seară de studiu, în serile următoare ambele emisfere ale creierului având o rată de răspuns similară, iar sunetele redate la aceeaşi intensitate, au trezit mai puţini oameni din somn, prin comparaţie cu prima seară.

Ceea ce sugerează acest studiu este că creierul uman se aseamănă cu cel al păsărilor pe durata nopţii în situaţiile noi în care suntem puşi. În cazul acestora, păstrarea unui ochi deschis ajută la trimiterea informaţiei către creier care le ajută să rămână treze în măsura în care este necesar să ia decizia să zboare pentru a se proteja de atacatori.

Aşadar, ce putem face pentru a ne creşte nivelul de confort atunci când suntem nevoiţi să dormim într-un pat străin? Cercetătorii sunt de părere că deşi nu putem elimina în totalitate efectul primei seri, îl putem reduce considerabil încercând să căutăm o cameră de hotel care seamănă cât mai mult cu dormitorul nostru, să ne luăm o pernă de acasă pentru a creşte nivelul nostru de confort, să facem un duş cald înainte de somn şi să încercăm să reducem nivelul de stres prin folosirea de aplicaţii care generează sunete liniştitoare, precum valurile mării.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...