(STUDIU) Haine din lână pe bază de resturi de carne realizate de cercetători elvețieni

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cercetători de la Școala politehnică federală din Zurich (Elveția) au realizat o lână pe bază de resturi de carne. Îmbrăcămintea confecționată din acest tip de lână pe bază de gelatină este călduroasă și, în plus, biodegradabilă.

Materialul este alcătuit din fibre ultrafine, pe care cercetătorii au reușit să le toarcă. Fibrele sunt la suprafață netede și au o strălucire asemănătoare cu mătasea. Au însă o calitate deosebită: izolează la fel de bine ca lâna merinos.

Ideea de a produce materiale textile plecând de la gelatină nu este nouă, ea apărând acum peste 100 de ani, arată Școala politehnică federală din Zurich. Însă după al Doilea Război Mondial au fost preferate fibrele artificiale pe bază de petrol, care nu sunt biodegradabile și nu provin din surse regenerabile, scrie Agerpres.

Gelatina are la bază colagen, principala componentă a pielii, a oaselor și a tendoanelor. În deșeurile din abatoare există o mare cantitate. Cercetătorul Philipp Stoessel a descoperit că gelatina formează o masă când este amestecată cu un solvent, ceea ce permite tragerea ei în fire fără dificultate. El a dezvoltat apoi o metodă, în colaborare cu un laborator din Saint-Gall, având ca rezultat fire fine cu diametrul de numai 25 de micrometri. (Prin comparație, un fir de păr uman este de două ori mai gros.)

Principalul dezavantaj al gelatinei este că se dizolvă în contact cu apa. Cercetătorul elvețian a trebuit prin urmare să amelioreze etanșeitatea firelor, aplicându-le mai multe tratamente.

Procedeul este prezentat de Philipp Stoessel și profesorul Wendelin Stark în revista de specialitate Biomacromolecules, cei doi depunând un brevet acum doi ani. Rămâne să găsească un partener industrial și fonduri pentru a putea începe producția de masă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...