(STUDIU) Fumatul pasiv are consecințe grave asupra arterelor copiilor

by Genko Genko

Nouă alarmă în privinţa fumatului pasiv: pentru un copil cu părinţi fumători în casă există riscul iminent de îmbătrânire cu cel puţin trei ani a arterelor şi atac cerebral sau atac de cord când acesta va deveni adult.

Despre asta ne comunică rezultatul unui studiu publicat în European Heart Journal și citat de BBC. Experţii care au examinat peste două mii de copii între 3 și 18 ani din Finlanda şi Australia, bat alarma comunicând despre daunele grave pe care le pot suferi copii atunci când părinții fumează și nu există nici un fel de securitate, care ar împiedica expunerea lor la pericolul pe care-l reprezintă fumatul de pasiv.

Supuşi unor ecografii cu ultrasunete, s-a constatat că, copiii ai căror părinți sunt fumători dezvoltă modificări ale pereţilor arterele principale ale gâtului şi care duc spre cap. Aceste modificări, care pot părea inofensive în copilărie, se mult mai vizibile spre vârsta de 20 de ani, odată ce devin adulţi.

”Vorbim despre daune directe şi ireversibile ale structurii arterelor”, a comentat Seana Gall autorul cercetării, îndemnând părinţii fumători să se lase de fumat în scopul recăpătării propriei sănătăţi, dar şi pentru a proteja sănătatea şi viitorul copiilor lor. Studiul a examinat şi luat în calcul şi alţi factori care ar putea interveni în timp, cum ar fi şi situaţia în care copii expuşi de mici fumatului pasiv ar începe şi ei să fumeze, însă rezultatele nu se schimbă.

Totodată s-a stabilit că dacă doar unul din părinţi fumează, efectul nu este la fel de grav, probabil datorită faptului că nivelul de expunere la fumul pasiv nu este atât de mare.

CITIȚI ȘI...