(STUDIU) Femeile din Moldova primesc salarii mai mici decât bărbații, din cauza discriminării

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În Republica Moldova, salariul bărbaţilor este cu peste 12 la sută mai mare comparativ cu salariul mediu al femeilor. Diferenţele salariale sunt explicate prin factorii ce ţin de discriminare indirectă pe piaţa forţei de muncă şi discriminare directă la locul de muncă, arată o analiză realizată de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare cu suportul Fundaţiei Est-Europene.

Deşi diferenţa salarială a rămas relativ constantă în ultimii cinci ani, remarcăm că diferenţa la pensii dintre femei şi bărbaţi a crescut de la 10,12% în 2011 la 17,17% în 2014. Diferenţa salarială, la pensii şi la venituri reduce din autonomia financiară a femeilor, făcându-le mai dependente de prestaţiile sociale, constată autorii studiului.

Diferenţa salarială este asemenea unei taxe invizibile, achitate de 93,63% din femeile angajate în economia Moldovei. În 2014, valoarea pierderilor medii anuale, pe care le-au suportat femeile din cauza diferenţelor salariale, a fost de 7.620 lei. Această taxă invizibilă, aplicată în mare parte femeilor, are o valoare de 57.150 lei în activităţile de editare, 45.199 lei în domeniul IT, mai mult de 30.000 lei în domeniul consultanţei în afaceri şi sectorului financiar.

Diferenţele salariale sunt explicate prin factorii ce ţin de discriminare indirectă pe piaţa forţei de muncă şi discriminare directă la locul de muncă, spun autorii studiului.

Politicile autorităţilor pentru reducerea diferenţelor salariale nu au funcţionat. Atât Strategia Naţională de Ocupare a forţei de Muncă (2007-2015), cât şi Programul Naţional de Asigurare a Egalităţii de Gen (2010-2015) şi-au propus să reducă diferenţele salariale.

În acest context, autorii studiului recomandă Guvernul să îşi asume un angajament ferm de a spori considerabil accesul la servicii de creşă, concediul de îngrijire a copilului urmează a fi reformat pentru a fi mai scurt, mai bine plătit şi să încurajeze taţii să beneficieze de el, principiul de plăţi egale pentru munci egale trebuie definit în legislaţia Republicii Moldova pentru a permite o examinare mai eficientă a plângerilor de discriminare de gen în salarizare, consiliul pentru Prevenirea şi Eliminarea Discriminării şi Asigurarea Egalităţii trebuie abilitat prin lege să realizeze investigaţii legate de discriminare şi diferenţele salariale.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...