(STUDIU) De ce nu putem renunţa la dulciuri?

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Deşi nu s-a ajuns încă la un acord şi zahărul nu este recunoscut ca substanţă care provoacă dependenţă, studiile realizate până în prezent aduc argumente în favoarea acestei ipoteze.

Multe persoane nu reuşesc să se abţină de la consumarea alimentelor dulci, la fel ca în cazul altor dependenţe.

Întocmai ca drogurile, zahărul stimulează aceleaşi zone din creier ca şi droguri precum nicotina şi cocaina, elibereză dopamină în sistemul de recompense al creierului şi oferă “plăcere”.

Companiile din industria alimentară ştiu acest lucru şi nu-i de mirare că încercarea de a găsi alimente care nu au adaos de zahăr pare o misiune imposibilă.

Consumul de zahăr a crescut foarte mult şi puţine persoane reuşesc să nu depăşească cantitatea zilnică recomandată.

Potrivit American Heart Association (AHA), bărbaţii ar trebui să consume cel mult 37 grame de zahăr zilnic, iar femeile maximum 25 de grame. Un pahar de 250 de ml de Coca-Cola, de exemplu, conţine 27 de grame de zahăr.

Simptomele dependenţei de dulce

O caracteristică esenţială a adicţiilor este lipsa controlului în privinţa utilizării substanţei, respectiv consumarea unei cantităţi mai mari decât ar trebui, în ciuda cunoaşterii efectelor negative ale acesteia şi resimţirea nevoii de a consuma substanţa respectivă.

Încearcă să nu te atingi de zahăr o săptămână şi dacă prezinţi simptome precum iritabilitate, ameţeală, schimbări de dispoziţie şi te gândeşti constant la zahăr, a sosit momentul să nu îi mai subestimezi puterea şi să iei lucrurile în serios.

Indiferent de forma pe care o îmbracă, zahărul este inamicul numărul unu al oricărei diete.

Deşi consumul de zahăr conduce la probleme de greutate şi este asociat cu multiple afecţiuni, ignorăm efectele negative şi nu le luăm în considerare atunci când ne aflăm în faţa unei prăjituri sau a unei bucăţele de ciocolată. Bunăstarea pe termen lung nu pare să aibă nicio şansă de a câştiga bătălia cu o plăcere scurtă, dar imediată.

Cum scapi de pofta de dulce?

Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să stai departe de zahăr! Un studiu realizat de Brian Wansink si colegii sai la Universitatea din Illinois indica faptul că dulciurile nu au ce căuta la tine acasă. N-are rost să îţi pui o prăjitură în faţă şi să te uiţi la ea toată ziua doar ca să îţi dovedeşti că poţi să rezişti.

Dacă nu păstrezi dulciuri la îndemână, jumătate din bătălie este câştigată. Păstrează-ţi voinţa pentru situaţiile sociale în care vei fi nevoit să faci faţă tentaţiilor. Astfel, solutia este simplă şi la îndemâna oricui şi constă în controlul mediului înconjurător. Reducerea convenienţei şi a vizibilităţii alimentelor care conţin zahăr este o cale sigură pentru a mânca mai puţin zahăr.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...