(STUDIU) De ce nu e bine ca părinții să-și laude prea mult copiii

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Copiii ai căror părinți le spun acestora că sunt speciali tind mai mult să devină narcisiști, este concluzia unui studiu publicat luni, al cărui scop viza descoperirea originilor egoismului extrem, scrie AFP.

Cercetători de la Ohio State University în colaborare cu profesori de la Universitatea Amsterdam au analizat, timp de un an și jumătate, comportamentul a 565 de copii din Olanda, precum și obiceiurile părinților acestora, pentru a stabili cauzele ce stau la baza egoismului.

Astfel copiii cărora părinții lor le spun că sunt mai speciali decât ceilalți sau că merită ceva în plus în viață prezintă o probabilitate mai mare să obțină un scor ridicat la testul pentru măsurarea narcisismului.

Cercetătorii au măsurat de asemenea cât de mult părinții își supraevaluează copiii, cerându-le să răspundă dacă sunt de acord cu diferite afirmații, printre care — „Copilul meu este un bun exemplu comparativ cu ceilalți copii”.

Subiecții studiului aveau între 7 și 11 ani când a început studiul. În timpul cercetării, copiii și părinții lor au fost evaluați de patru ori la interval de șase luni.

Copiii îi cred pe părinți atunci când aceștia le spun că sunt mai speciali decât alții, susține co-autorul studiului Brad Bushman, profesor de comunicare și psihologie la Ohio State University, adăugând că acest lucru nu este benefic nici pentru copii și nici pentru societate.

Încurajările sau comportamentele mai afectuoase ale părinților constituie o strategie foarte bună pentru sporirea egocentrismului copiilor, se arată în studiul amintit. Copiii care au o părere foarte bună despre ei nu se consideră mai speciali decât ceilalți, dar declară că sunt fericiți și că se iubesc așa cum sunt.

„Oamenii cu o părere foarte bună despre ei consideră că sunt la fel de buni ca ceilalți. Narcisiștii cred despre ei că sunt mai buni decât alții”, subliniază profesorul Brad Bushman.

Părinții vor cu adevărat să facă un lucru bun pentru copiii lor atunci când spun că aceștia sunt speciali, însă acest lucru conduce mai mult la apariția narcisismului, este de părere Eddie Brummelman, coordonatorul studiului și profesor al Universității din Amsterdam.

În loc să le îmbunătățească stima de sine, obiceiurile care tind să-i supraevalueze pe copii le pot crește nivelul de narcisism, a declarat Eddie Brummelman.

Însă părinții nu sunt singurii responsabili pentru narcisismul copiilor lor, notează autorii studiului. Ca și alte trăsături ale personalității, în ecuație intră și elemente genetice, precum și trăsăturile de caracter ale copiilor înșiși.

Profesorul Brad Bushman, la rândul său părinte, admite că aceste cercetări l-au făcut să acorde mai multă atenție cuvintelor pe care le folosește cu cei trei copii ai săi.

Când am început cercetările pe acest subiect în anii ’90 credeam că-i voi trata ca pe niște copii super speciali. Însă voi fi foarte atent să nu mai fac acest lucru de acum înainte, a mai declarat profesorul Bushman.

Studiul, intitulat „Origins of narcissism in children”, a fost publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...