(STUDIU) Cum va arăta şi ce gust va avea pâinea până în 2050

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Savanţii susţin că în maxim 35 de ani vom mânca pâini mai mici şi mai sărace în proteine, ca urmare a schimbărilor climatice cauzate de creşterea concentraţiei de dioxid de carbon în atmosferă.

Cercetătorii guvernului australian şi ai Universităţii din Melbourne au realizat un experiment inedit, cultivând grâul in condiţiile atmosferice preconizate pentru anul 2050, rezultatul fiind neaşteptat, relatează The Independent.

Citeşte şi: (STUDIU) Descoperire neaşteptată în legătură cu pâinea albă

Grâu mutant

Oamenii de ştiinţă de la un institut de cercetare agricolă din Victoria – Australia au descoperit că nivelul crescut de dioxid de carbon din atmosferă va influenţa dezvoltarea grâului.

Plantele vor deveni mai mari şi mai rezistente la secetă, susţin cercetătorii australieni. În schimb, calitatea boabelor de grâu va fi afectată.

Dr. Glenn Fitzgerald a arătat că o creştere a nivelului de dioxid de carbon în cantităţile preconizate acum va avea ca efect scăderea cantităţii de proteine din boabele plantei cu 2 până la 14 procente.

Fitzgerald şi colegii săi au cules grâul cultivat într-un mediu preconizat a fi întâlnit pe glob în anul 2050 şi au încercat să coacă pâine.

Pâinile preparate din boabele de grâu expus unei concentraţii masive de dioxid de carbon s-au dovedit a fi mai mici şi mai sărăcăcioase decât cele făcute din grâu normal.

Citeşte şi: (STUDIU) O substanță din cartofii prăjiți crește riscul de dezvoltare a cancerului

Selecţie atentă

Cercetătorii încearcă acum să determine dacă procesul de reducerea a proteinelor din boabele de grâu nu poate fi evitat prin selecţia unor noi varietăţi de grâu.

„Pentru dobândirea unor noi caracteristici, o cultură are nevoie de 10 până la 15 ani. Aceasta înseamnă că avem timp să testăm câteva generaţii de varietăţi noi de grâu. Este timp suficient”, se arată încrezător dr. Fitzgerald.

„Sunt anumite caracteristici pozitive şi pe acelea vrem să le accentuăm”, a mai explicat savantul australian.

Randamentul plantelor expuse la un nivel crescut de dioxid de carbon a fost cu 25% mai mare decât cel al plantelor actuale.

Nivelul dioxidului de carbon pe 2014 a fost de 400 de părţi per milion, mult peste cel întâlnit înainte de perioada industrializării, de 110 părţi/milion.

În 2050 se apreciază ca dioxidul de carbon din aer va avea o concentraţie de 550 părţi/milion.

Citeşte şi: Secretele alimentare ale longevității celor mai sănătoși oameni ai planetei


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...