Statele lumii acumulează datorii exorbitante; SUA pe primul loc, cu 30% din datoria globală

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Economia globală pare să meargă doar pe carburantul furnizat de bănci, din moment ce datoria publică globală va creşte în cursul acestui an cu încă 10,7 trilioane de dolari, atingând valoarea totală de 62,7 trilioane.

Recesiunea din 2008 continuă să reprezintă o problema încă nerezolvată de multe ţări, iar băncile centrale au fost nevoite să apeleze la politici monetare mai puţin ortodoxe, în vreme ce reformele aplicate în anumite ţări au forţat guvernele centrale să se împrumute masiv pentru a susţine creşterea consumului şi a investiţiilor, observă Daily Sabah.

Datele prelucrate de experţii Fondului Monetar Internaţional arată că datoria publică globală de 62,7 trilioane de dolari va cântări cât 84,1% din Produsul Global Brut (PGB) de 74,5 trilioane de dolari estimat de FMI pentru sfârşitul acestui an.

La sfârşitul anului trecut, datoria publică globală de 52 de trilioane de dolari reprezenta 85% din PGB.

Peste 80% din datoria publică de pe glob este deţinută de doar 11 state, SUA deschizând lista marilor datornici cu 20,1 trilioane de dolari, urmată de Japonia, China şi Italia, cu datorii de 11,8 trilioane, 5,3 trilioane, respectiv 2,5 trilioane de dolari.

Pe următoarele trei locuri se clasează Franţa, Germania şi Marea Britanie, la egalitate de puncte în privinţa debitelor: 2,4 trilioane de dolari.

India, Canada, Brazilia şi Spania completează lista celor 11 ţări cu datorii publice consistente, în cazul lor sumele variind între 1,3 şi 1,5 trilioane de dolari.

Din 181 de ţări supuse anlizei FMI, 17 au datorii care depăşesc PIB estimat pe anul în curs. În această situaţie se află Japonia, cu un grad de îndatorare de 250,4% din PIB, Grecia, a cărei datorie publică a ajuns la 183,4% din PIB şi Libanul, unde raportul este de 143,9%.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...