(STUDIU) Cât s-a cheltuit anul trecut în activitățile de cercetare și dezvoltare din Republica Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În anul 2016 cheltuielile pentru activităţile de cercetare-dezvoltare (CD) au însumat 445,3 milioane lei. Totodată, numărul salariaților din acest domeniu a scăzut față de anul 2015, iar cei mai mulți cercetători au deja peste 65 de ani, arată datele Biroului Național de Statistică.

Din suma cheltuielilor, 97,1% reprezintă cheltuielile curente şi 2,9% – cheltuielile capitale. Peste 88% din cheltuielile totale au fost efectuate în unităţile cu forma de proprietate de stat. Comparativ cu anul 2015 pentru activitatea de CD s-a cheltuit cu 1,3% mai puţin per total, deşi în sectorul public cheltuielile totale sunt în creştere cu 3,2%.

La 31 decembrie 2016, în ţară îşi desfăşurau activitatea de cercetare-dezvoltare 4.734 salariaţi, număr mai mic cu 299 persoane faţă de cel înregistrat la sfârşitul anului 2015. Femeile din activitatea de CD constituie 51,1% din numărul total. Circa 68% din numărul total de salariaţi au activat cu normă întreagă de timp, arată datele BNS.

În anul 2016, în activitatea de CD, la 100 bărbaţi cercetători reveneau 97 femei cercetători, situaţie identică cu cea din anul anterior.

Distribuţia cercetătorilor pe grupe de vârstă denotă că ponderea cea mai mare este deţinută de cercetătorii care au depăşit vârsta de 65 ani (20,6%), urmată de grupele de vârstă 25-34 ani şi 55-64 ani (cu câte 20,0% din total).

Domeniile ştiinţifice în care activează cel mai mare număr de cercetători sunt ştiinţele naturale, urmate de ştiinţele sociale, ştiinţele inginereşti şi tehnologice, mai puţini activează în domeniul ştiinţelor umaniste. Cea mai mică pondere a femeilor cercetători se atestă în domeniul ştiinţelor inginereşti şi tehnologice, iar cea mai mare – în domeniul ştiinţelor sociale.

Potrivit BNS, mai mult de jumătate din cercetători deţin titluri ştiinţifice (doctor şi doctor habilitat). Totodată, în domeniile ştiinţelor umaniste, medicale şi sociale cu titluri ştiinţifice sunt peste 60 la sută din cercetători, pe când în domeniul ştiinţelor inginereşti şi tehnologice doar 30,8% posedă titlu ştiinţific.

Amintim că în anul 2016 activitatea de CD s-a desfăşurat în 63 de unităţi, inclusiv 40 de institute şi centre de cercetare, 16 instituţii de învăţământ superior şi 7 – alte tipuri de unităţi.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...