Solidari cu PD? Parlamentarii PSD au refuzat să semneze o declarație care condamnă încălcările libertății presei din Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Parlamentarii români din cadrul Partidului Social Democrat, parteneri cu cei din Partidul Democrat de la Chișinău, au refuzat să semneze o declarație prin care să condamne gravele încălcări ale libertății presei din Republica Moldova.

Despre aceasta a anunțat deputatul USR Matei Dobrovie, unul dintre semnatarii declarației.

„În ședința din 31 ianuarie a Comisiei pentru românii din afara granițelor , deputații PSD au arătat că sunt la fel de ”preocupați” de funcționarea statului de drept în Republica Moldova, ca și în România. Am propus colegilor din Comisie semnarea unei declarații comune prin care să condamnăm presiunile exercitate de autoritățile și politicienii din R. Moldova asupra jurnaliștilor de investigații de la Ziarul de Gardă și Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJ). Am prezentat deputaților cazurile mai multor jurnaliști care au fost ținta intimidărilor sau limbajului agresiv”, a menționat Dobrovie.

Deputații PSD au refuzat semnarea declarației „invocând motive, care nu aveau nicio legătură cu subiectul”, susține deputatul USR.

„De ce ar trebui să intrăm noi în conflict cu autoritățile din R. Moldova?
Și ce dacă a fost depusă o plângere penală împotriva unei jurnaliste? Și eu pot să depun o plângere dacă cineva scrie ceva greșit despre mine! De ce ne intereseazș pe noi cazuri particulare? Pe noi nu ne interesează, dacă respectiva jurnalistă nu a depus o cerere oficială la Cameră…Dacă nu ne-a trimis documente de la procuratură…
Și ce dacă le-a atras atenția ambasada SUA….Pe mine mă deranjează când ambasada SUA ne spune nouă, în România că avem probleme”, a mai declarat Matei Dobrovie.

Într-un final, declarația a fost semnată doar de Dobrovie și deputatul PMP Constantin Codreanu. Mai jos vă prezentăm declarația:

Sub pretextul secretului datelor personale, jurnaliștilor de investigație li se refuză accesul la informații, sunt citați la poliție și procuratură pentru declarații și audieri. Cel mai alarmant caz este cel al jurnalistei Mariana Rață de la Centrul pentru Investigații Jurnalistice, care a fost audiată la Procuratură, în cadrul unui proces penal, deschis pe baza cererii fostului comisar al municipiului Chișinău, Vladimir Botnari.
Audiovizualul din Republica Moldova este hiperoligarhizat, existând un monopol pe piață al lui Vlad Plahotniuc. Mass-media din Republica Moldova este de asemenea supusă controlului financiar și influenței din Federația Rusă.
Populația Republicii Moldova este supusă unui proces de dezinformare locală și propagandă rusească.
România și UE trebuie să încurajeze presa independentă și să adreseze autorităților de la Chișinău solicitări ferme de oprire a hărțuirii acesteia.
România trebuie să investească în organisme de presă în limba română, credibile și independente, în Republica Moldova. Proiectul Consiliul Consultativ Mass-Media România – Republica Moldova, o inițiativă a Departamentului pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, trebuie continuat, pentru a realiza un cadru instituțional pentru spaţiul informațional comun”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...