Societatea civilă cere Parlamentului să renunțe la votul uninominal: Este o manipulare a jocului în timpul jocului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Dezbaterile organizate de Parlament pe marginea proiectului de lege pentru modificarea sistemului electoral și introducerea votului uninominal sunt distorsionate și nu reprezintă o prioritate în contextul agendei publice. De această părere sunt mai mulți reprezentanți ai societății civile, care atrag atenția că promotorii votului uninominal impun opiniei publice un subiect care nu este de interes, în contextul problemelor majore cu care se confruntă țara noastră.

Directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei, spune că parlamentarii și autorii campaniei masive de promovare a schimbării sistemului electoral impun ideea că societatea în ansamblu vrea schimbarea sistemului. Mai mult, acesta acuză că pe marginea subiectului se desfășoară o campanie de dezinformare, iar mass-media afiliată puterii folosește declarațiile experților în mod inadecvat.

„În loc să urmeze recomandările referitor la modificarea actualului cadrul legislativ electoral, ni se pune pe agendă o problemă inventată. Dezbateri despre o eventuală reformă a sistemului electoral pot avea loc, bineînțeles, însă ele nu pot fi aplicate, în opinia noastră, în cadrul scrutinului din 2018, ci a celui din 2022. În ultimele luni am asistat la o campanie intensă de manipulare a opiniei publice, în dorința de a impune un subiect pe care îl dorește o parte a clasei politice din Republica Moldova. Așa-numita campanie de informare desfășurată de Partidul Democrat nu reprezintă decât o campanie de dezinformare, unele idei fiind întoarse cu picioarele în sus, declarațiile unor personalități publice sunt prezentate în contexte diferite. Se speculează pe dorința firească a cetățenilor de a avea politicieni responsabili. Declarațiile experților sunt scoase din context. La General Media Grup opiniile experților din cadrul primei runde de dezbateri au fost distorsionate și scoase din context. Dacă guvernarea ar fi avut scopuri sincere ar fi asigurat un cadru normal de consultări”, a declarat Macovei în cadrul unei conferințe de presă.

Citește și: Sistemul electoral uninominal, dezbătut public. Concluziile participanților și celor care au boicotat evenimentul

În același timp, activistul civic Valeriu Pașa apreciază că dezbaterile organizate de Parlament la 31 martie au fost mimate, la fel și ideile de bază ale proiectului impus de Partidul Democrat.

„Ceea ce s-a întâmplat pe data de 31 martie la Parlament nu este altceva decât o campanie de manipulare a opiniei publice atât din Republica Moldova, cât și a observatorilor internaționali, probabil și a Comisiei de la Veneția. În cadrul acestei campanii sunt utilizate minciuni și informații eronate. Spre exemplu, se spune că deputații vor fi aleși precum primarii. Aceasta este o minciună. Primarii se aleg în două tururi, iar aici se propune ca deputații să fie aleși dintr-un singur tur. Se mai vehiculează că după așa numitul sistem majoritar, care se propune acum, deputații au fost aleși până în anul 1993. Este o minciună și asta. Deputații până în 1993 erau aleși în 2 tururi. Printre argumentele promovate intens de autorii acestui proiect este că mai multe partide au inclus în programul lor electoral trecerea la sistemul uninominal sau mixt. Interesant este faptul că, în programul electoral din 2014, al PD, nu este spus niciun cuvânt despre schimbarea sistemului electoral, în schimb avem multe cuvinte despre creșterea pensiilor, reparația drumurilor și revenirea acasă a moldovenilor plecați peste hotare, lucruri care vedem că nu se întâmplă. Este o manipulare a jocului în timpul jocului”, a spus activistul civic.

Directorul „Transparency International – Moldova”, Lilia Carasciuc, a anunțat că instituția s-a adresat organelor abilitate cu solicitarea de a investiga pe ce bani este organizată ampla campanie de promovare a sistemului uninominal.

„Oameni buni, societatea civilă spune că actualul cadru electoral are lacune, și, în primul rând trebuia de discutat despre aceste probleme, după care trebuia prezentat un proiect de lege. Este incorect să vii cu un proiect, iar ulterior să spui că societatea vrea schimbări. Nu este clar pe ce bani se face această campanie de promovare a votului uninominal. Nu e clar care este entitatea care promovează acest sistem. Am cerut organelor abilitate să verifice pe ce bani se promovează votul uninominal, care este implicația Partidului Democrat și cât va mai dura această campanie”, a precizat Carasciuc.

Amintim că, Parlamentul a organizat la 31 martie prima dezbatere publică în privința modificării sistemului electoral înaintate de președintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. La acestea au fost prezenți reprezentanți ai Curții Constituționale, Comisiei Electorale Centrale, Academiei de Științe, deputați ai majorității parlamentare, reprezentanți ai unor partide extraparlamentare, precum și experți în domeniu. Opoziția parlamentară a PLDM și PCRM, precum și partidele de opoziție extraparlamentară, PAS, PPDA și „Partidul Nostru” au refuzat invitația, ultimul organizând o acțiune de protest în fața clădirii Parlamentului. Astăzi se va desfășura cea de-a doua rundă de negocieri.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...