Smartphone-ul, pe moarte? Următorul pas: Inteligenţa Artificială

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Smartphone-ul cuplat cu serviciile mobile și aplicațiile apărute în ultimii ani a stat la baza celei mai puternice perturbări economico-sociale a ultimului deceniu.

Remarca îi aparține lui Ed Fernandez, unul dintre foștii investitori care au mizat pe produsele Nokia și Blackberry dezvoltate în urmă cu câțiva ani.

Industria telefoanelor inteligente a generat venituri de 380 de miliarde de dolari numai în 2014 prin cele 1,2 miliarde de dispozitive vândute. Iar piața are o tendință de creștere până la 451 de miliarde de dolari în 2018.

Cu toate acestea, Fernandez cântă prohodul celui mai folosit produs smart, după cum arată comentariul său de pe portalul CNBC.

Începe declinul

Alte 8 miliarde de smartphone-uri sunt așteptate să își găsească cumpărători în următorii cinci ani. Însă vârful vânzărilor pare să fi fost deja atins, anual înregistrându-se un declin în apariția unor noi utilizatori.

Conform fondului de investiții Cannacord Genuity piața smartphone-urilor a ajuns la maturitate, un singur mare jucător urmând să monopolizeze 93% din profitul generat de această industrie.

Nu este o enigmă prea mare în a desluși numele Apple dincolo de datele statistice ale prognozei date de Cannacord Genuity.

În momentul în care o tehnologie depășește pragul de 50% în penetrarea pieței restul competitorilor nu sunt decât imitatori sau întârziați.

Raportat la piața de smartphone-uri, acestea au atins deja un grad de penetrare de 70% în majoritatea statelor dezvoltate, ceea ce demonstrează că maturitatea pieței a fost atinsă cu ceva timp în urmă.

În acest caz, cele 8 miliarde de unități așteptate să apară în următorii 5 ani par destinate piețelor emergente.

Deplasarea interesului producătorilor către piețele emergente explică ciclurile scurte de viață ale unui produs, cu puține inovații adăugate față de modelele anterioare, și cu un profit redus.

Acest fenomen justifică și dezvoltarea altor gadgeturi Apple, precum Apple Watch, în locul unei interminabile serii iphone.

Războiul sistemelor de operare

Din perspectivă tehnică, sistemele de operare iOS și Android au transformat competiția într-un război al ecosistemului mobile, cu sistemul Android de la Google culegând cei mai mulți utilizatori și Apple ocupându-se cu strângerea profitului.

Cazul Apple este cumva ironic, iphone-ul încurajând industria serviciilor de telecomunicații în ciuda faptului că produsul devenea util abia după ce străbătea interfața celorlalte servicii impuse de Apple: aplicații, programe etc.

Însă, Apple a reușit să influențeze această piață, așa cum Blackberry a făcut-o în anii de pionierat. În anii de început ai companiei, Blackberry nici nu intenționa să intre în producția hardware.

În schimb, crearea sistemului messenger și lipsa unui dispozitiv pe care să îl ruleze a împins compania pe acest drum.

Isteria generată atunci de aplicația mess mobile s-a regăsit până de curând în atitudinea consumatorului față de smartphone.

Dar nimeni nu poate să stea aplecat cu orele peste ecranul telefonului mobil. Ceva trebuia făcut pentru a rezolva această problemă, iar tehnologia era chiar la îndemână.

Smartphone-ul rămâne punctul prin care omenirea a pășit cu adevărat în lumea online. De acum însă, accesarea acesteia se va face în diverse alte moduri.

Primele semne de eliberare de sub robia ecranului de telefon le dau noile dispozitive ce stau să iasă pe piață.

Siri, Cortana și Google Now au evoluat îndeajuns de mult pentru a deveni din simpli asistenți ce răspundeau la comenzi vocale într-un sistem nou ce combină procesarea limbajului natural (NPL) cu inteligența artificială.

Smartphone-urile se dovedesc acum capabile să comunie cu alte dispozitive smart din locuințe sau cu accesoriile digitale apărute în ultimii doi ani.

Mai mult, noii ochelari inteligenți: Hololens, Magic leap sau Oculus Rift se dovedesc capabile să suprapună lumea virtuală peste peisajul realității de zi cu zi și să interpreteze gesturile utilizatorului.

Toate aceste semne indică faptul că ne vom folosi vocea în locul scrisului și vom interacționa cu imagini aflate dincolo de limitările unui smartphone din ziua de astăzi.

În căutarea altei inteligențe

Care ar trebui să fie noul dispozitiv cu factor perturbator în societate?

Nimeni nu poate da acum un răspuns clar, dat cu toții știm că se va ivi la intersecția traseelor Iot cu cea a realității augmentate și capabilităților avansate de recunoaștere vocală.

Cel mai important, comenzile acestuia se vor realiza într-un mod cu totul nou: prin voce și gesturi. Iar elementul care va uni toate aceste caracteristici este Inteligența Artificială (IA).

O căutare după termenul „asistent virtual” îți va oferi aproximativ 18 milioane de răspunsuri în browserul Google, ceea ce înseamnă că suntem departe de performanțele așteptate de la IA.

Cine va reuși să creeze un sistem IA care să funcționeze simbiotic cu un utilizator uman va reuși să perturbe perturbatorii societății și să preia controlul asupra industriei de gadgeturi smart.

„Factorii perturbatori transferă sume imense de bani din afaceri și modelele afacerilor către noii intrați pe piață”, menționează Jay Samit, autorul volumului „Disrupt Yourself”.

O simplă matematică ne arată că cifra de profit anual de 350 de miliarde de dolari a pieței de smartphone poate genera un amețitor profit de 1750 de miliarde în 5 ani celui care va reuși să aducă la viață Inteligența Artificială.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...