Și Ambasada SUA reacționează în cazul judecătoarei Manole: Împărtăşim îngrijorările UE

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

După ce Uniunea Europeană a anunțat că este îngrijorată de situația justiției din Republica Moldova, făcând trimitere la cazul judecătoarei Domnica Manole, și Ambasada Statelor Unite reacţionează.

Într-o postare pe o reţea de socializare, instituţia menţionează că împărtăşeşte îngrijorările Uniunii Europene cu privire la evoluţiile recente din justiţia moldovenească.

„Am văzut îngrijorările colegilor din UE cu privire la evoluţiile justiției din Republica Moldova. Independenţa şi imparţialitatea justiţiei reprezintă lucruri de o importanţă majoră în democraţie. Pentru ca reformele reale să se producă, autorităţile din Moldova trebuie să aibă mare grijă să asigure că legea este respectată şi nu este nici măcar aparenţă de amestec politic, nedreptate şi intimidare”, este mesajul Ambasadei SUA la Chişinău.

Purtătorul de cuvânt al Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Federica Mogherini, a transmis joi o dotă informativă în care UE se arată îngrijorată de situația justiției din Republica Moldova.

Citește și: Cazul judecătoarei Manole: UE, îngrijorată de situația justiției din Republica Moldova

În comentariu se arată că Uniunea Europeană cere Republicii Moldova să implementeze recomandările Consiliului Europei printre care cea din 2010 privind independența, eficiența și responsabilitatea judecătorilor.

„Uniunea Europeană propune Republicii Moldova să pună în aplicare recomandările Consiliului Europei privind independența, eficiența și responsabilitățile judecătorilor, care au fost fomulate încă în 2010, unde se precizează, printre altele, că „interpretarea legii, evaluarea faptelor sau analiza probelor efectuate de către judecători în cadrul procesului de judecată nu ar trebui să ducă la răspundere penală, cu excepția cazurilor de rea intenție”.

De asemenea, conform recomandării, „judecătorii nu trebuie să fie personal responsabil în cazul în care decizia lor este anulată sau modificată de instanța de recurs”, precum și „interpretarea legii, evaluarea faptelor sau analiza probelor efectuate de către judecători în cadrul procesului de judecată nu ar trebui să ducă la răspunderea civilă sau disciplinară, cu excepția cazurilor de reaintenție și neglijență gravă”.

Reacția vine după ce Consiliul Superior al Magistraturii a satisfăcut cererea procurorului general interimar, Eduard Harunjen, dându-şi acordul pentru cercetarea penală a magistratei Domnica Manole, care a obligat Comisia Electorală Centrală să inițieze referendumul de modificare a Constituției în favoarea căruia s-au colectat peste 400 de mii de semnături.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...