Sfaturi pentru cei care merg la CM de fotbal: „Nu reacţionaţi, nu ţipaţi, nu vă certaţi”

by Genko Genko

Ziarul brazilian Estadao de Sao Paulo a anunţat că poliţia din ţara care va găzdui Cupa Mondială de fotbal a pregătit o broşură care va fi distribuită fanilor, şi în care le recomandă acestora să nu reacţioneze, să ţipe sau să se certe atunci când sunt jefuiţi.

Broşura va fi distribuită suporterilor străini care vor sosi la competiţia de luna viitoare. Pe lângă sfaturi de genul să evite purtarea de bijuterii la vedere, turiştilor li se explică modul în care trebuie să acționeze în caz de jaf.

„Nu reacţionaţi, nu ţipaţi, nu vă certaţi”, le recomandă ghidul străinilor, care ar putea să nu realizeze imediat gradul de periculozitate a situaţiei. Brazilia are una dintre cele mai înalte rate a omuciderilor din lume, de 25 de persoane ucise la suta de mii de locuitori, potrivit ONU.

La precedenta ediţie a CM, autorităţile din Africa de Sud au emis avertismente similare, dar rata criminalităţii a fost scăzută pe durata turneului datorită măsurilor excepţionale de securitate.

Ministerul Apărării din Brazilia a anunţat măsuri similare, circa 30.000 de soldaţi urmând a fi desfăşuraţi cu acest prilej în oraşele gazdă ale Cupei Mondiale, care va începe la 12 iunie.

CITIȚI ȘI...