Sergiu Sîrbu: Trebuie să ținem cont de recomandările constante ale Comisiei de la Veneția de a nu se interveni în Codul electoral cu un an înainte de alegeri

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

„Noul sistem electoral este un fapt. Nu vom revizui legislația electorală doar pentru că sunt câteva partide care nu au găsit alt motiv de a se face cunoscute, decât prin opoziția la ceva ce, de fapt, cetățenii au dorit. Dar, probabil că în lipsă de alte idei, acțiuni, realizări, proiecte, ei au doar acest subiect”. Afirmaţia aparţine deputatului democrat Sergiu Sîrbu, potrivit căruia subiectul anulării sistemului electoral mixt este unul depăşit, iar asta ar fi spus şi membrilor delegaţiei Comisiei de la Veneţia care au vizitat ţara noastră pe parcursul săptămânii trecute.

„Oamenii au cerut această schimbare, majoritatea cetățenilor vor să-și aleagă deputații direct și vor responsabilizarea clasei politice. Este de datoria noastră să apărăm interesul cetățenilor și asta vom face”, a declarat Sîrbu în cadrul unui interviu oferit portalului Tribuna.

Întrebat ce crede despre grupul de iniţiativă care planifică să revină la ideea unui referendum pentru anularea sistemului electoral mixt, democratul a menţionat că respectă dreptul cetățenilor de a iniția referendumuri, dar nu vrea să se expună despre șansele acestuia. „În primul rând, vorbim despre zeci de milioane de lei care pot fi aruncate în vânt. Noi deja am intrat în an electoral și trebuie să ținem cont de recomandările constante ale Comisiei de la Veneția de a nu se interveni în Codul electoral cu un an înainte de alegeri. Mai mult, dacă ne ghidăm strict după litera legii, organizarea unui referendum republican necesită o axă a timpului destul de îndelungată, fapt ce coincide cu începerea perioadei electorale pentru alegerile parlamentare din anul 2018, iar asta este interzis de lege”, a mai afirmat democratul.

Cât ţine de sesizarea Partidului Liberal la Curtea Constituţională în privinţa anulării sistemului mixt, acesta a afirmat că „Curtea s-a expus deja că alegerea sistemului electoral este dreptul suveran al țării, iar Parlamentul este unicul organ reprezentativ care este în drept să aleagă orice sistem electoral în dependență de contextul social, politic, de dezvoltare a țării și ține de oportunitate politică”. „Prin aceste decizii, Curtea a demonstrat că acțiunile liberalilor nu sunt altceva decât niște acțiuni ridicole cu scopul de a se evidenția din punct de vedere politic, și în consecință au fost desființați din punct de vedere juridic”, a mai declarat Sîrbu.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...