Separatiștii din Slaviansk îi cer lui Putin arme

by Genko Genko

Separatiştii proruşi de la Slaviansk, unul dintre fiefurile acestora în estul Ucrainei, au cerut duminică Rusiei să le livreze armament şi au ameninţat că-l vor împuşca pe ministrul ucrainean de Interne, care a anunţat că vizitează aceste regiuni, relatează AFP.

„Guvernului lui Vladimir Vladimirovici (Putin) (…) îi cerem ajutorul. Dacă nu ne puteţi trimite forţe de menţinerea păcii, livraţi-ne arme”, a declarat în faţa presei Viaceslav Ponomorev, primarul autoproclamat al acestui oraş încercuit de grupuri de „autoapărare”.

Cu câteva ore mai înainte el i-a cerut preşedintelui rus să mobilizeze asemenea trupe cu scopul de a „apăra populaţia paşnică” de forţele ucrainene.

„Pentru moment Rusia nu a răspuns” acestui apel, a precizat el, ulterior.

„Avem nevoie de arme, nu avem suficiente”, deoarece „ei (militarii ucraineni) au aviaţie şi blindate”, a declarat Ponomarev, adăugând că nu are „niciun contact direct” cu Moscova.

Întrebat de AFP despre vizita în estul ţării a ministrului interimar ucrainean de Interne Arsen Avakov, el a răspuns sec: „dacă vine (la Slaviansk), voi trage eu-însumi asupra lui (…), nu voi da mâna cu acest homosexual”.

Avakov a anunţat duminică, într-un mesaj postat pe Facebook, că efectuează o vizită în regiunile din estul ţării, cu scopul de a inspecta unităţile Gărzii Naţionale mobilizate ca răspuns la insurecţia separatistă.

El nu a precizat dacă această vizită are legătură cu un atac armat soldat cu patru morţi, comis în noaptea de sâmbătă spre duminică, într-un post de control improvizat al proruşilor, situat la aproximativ 15 kilometri de Slaviansk.

În ceea ce priveşte interdicţia de a circula începând de la miezul nopţii şi până la ora 6.00, decretată la puţin timp după incident, Ponomarev a declarat că va rămâne în vigoare „atât timp cât nu va dispărea ameninţarea unui atac” din partea forţelor ucrainene.

Membrii miliţiilor prezenţi la numeroase baraje instalate atât pe străzile din Slaviansk, cât şi în zona rurală învecinată, dădeau dovadă de nervozitate, inspectând cu atenţie majoritatea vehiculelor, spre deosebire de zilele anterioare.

CITIȚI ȘI...