Şefa Agenţiei pentru Dezvoltare Internaţională a SUA: Ne dăm seama cu toţii că mai este corupţie în justiţia moldovenească

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În justiția moldovenească mai este corupţie, chiar dacă autoritățile sunt ajutate de americani şi europeni să realizeze reforme în domeniu, acestea însă nu se pot implica în investigaţiile penale, spune şefa Agenţiei pentru Dezvoltare Internaţională a SUA (USAID) din Republica Moldova Karen R. Hilliard.

Potrivit oficialului, reformarea sectorului justiţiei asigură realizarea a două lucruri: primul este protejarea drepturilor tuturor cetăţenilor şi al doilea este crearea unui mediu concurenţial echitabil pentru afaceri. Chiar dacă de ani bun autorităţile încearcă să reformeze sistemul, acesta declară că încămai există corupţie în justiţia moldovenească.

„Ne dăm seama cu toţii că mai este corupţie în justiţie. Sunt mai multe modalităţi de a aborda această problemă, uneori proiectele noastre pot ajuta, alteori – nu. Noi nu ne ocupăm cu investigaţiile penale, este sarcina guvernului de a identifica aceşti judecători corupţi, de a-i investiga”, a declarat Hilliard î’ntr-un interviu pentru Ziarul de Gardă.

„Oricum, noi lucrăm în continuare, am stabilit acest lucru cu Ministerul Justiţiei. Propunem soluţii moderne IT, care vor ajuta la reducerea cazurilor de corupţie pe două căi: prima este îmbunătăţirea sistemului de repartizare a dosarelor, vom lucra pentru a dezvolta transparenţa. Judecătorii trebuie să primească cazurile aleatoriu, fără posibilitatea de a alege şi de a face diferite înţelegeri. În al doilea rând, lucrăm asupra dezvoltării sistemului de colectare de date. Aceste date vor arăta cât de activi sunt judecătorii, ce tipuri de cazuri examinează. Dacă vor exista semne de alarmă, vor putea fi iniţiate testări suplimentare, acţiuni educaţionale. Noi lucrăm la digitalizarea tuturor înregistrărilor şedinţelor judiciare, anterior am avut un proiect-pilot în acest sens cu guvernul estonian, care a cuprins Judecătoria de la Nisporeni şi Curtea Supremă de Justiţie. Acum ne propunem să ajungem cu această iniţiativă în toate instanţele. Jurnaliştii, dar şi toţi cetăţenii, vor avea posibilitatea să acceseze sistemul de date pentru a vedea deciziile luate de instanţă. Pentru noi este important să creştem transparenţa, iar sistemul să facă mai dificile condiţiile pentru comiterea actelor de corupţie. Vom susţine Ministerul Justiţiei, precum şi Consiliul Superior al Magistraturii să facă aceste reforme cât mai vizibile, e necesar de a creşte capacitatea de comunicare cu cetăţenii”, a transmis oficialul.

Potrivit şefei Agenţiei pentru Dezvoltare Internaţională a SUA, dacă autoritățile doresc o democraţie funcţională în care oamenii ar crede, ei trebuie să creadă că sistemul este onest.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...