Se repetă scenariul din 2008? Două dintre băncile care au declanșat criza economică mondială, gata să se prabușească din nou

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Băncile americane Fannie Mae și Freddie Mac s-ar putea să aibă nevoie de bailouturi de până la 125,8 miliarde de dolari, finanțate de plaăitorii de taxe, în caz de turbulențe economice severe, scrie Bloomberg.

Cele două bănci sunt specializate pe credite ipotecare și au avut o contribuție importantă la criza financiară mondială din 2008-2009, cea mai gravă de după Marea Depresiune, scrie Mediafax.

Amploarea bailouturilor a fost calculată în urma testelor de stres aplicate de autoritatea de reglementare a acestor instituții-The Federal Housing Finance Agency.

Autoritatea a explicat că Fannie Mae și Freddie Mac, companii controlate de guvern, care garantează aproape jumătate din noile credite ipotecare, ar avea nevoie de cel puțin 49,2 miliarde de dolari.

În septembrie 2008, o panică imensă a cuprins Wall Street ca urmare a falimentului celei mai mari bănci de investiții din SUA, ceva asemănător nemaiavând loc din perioada Marii Recesiuni. Prăbușirea Lehman Brothers, pe 15 septembrie, a fost urmată de un efect de domino, generând falimente bancare în lanț.

Prețurile caselor s-au prăbușit, ipotecile au crescut, iar stâlpii sistemului financiar al națiunii americane-băncile de investiții, în frunte cu Lehman Brothers, fondurile de economii, ca Washington Mutual sau asiguratorul AIG, precum și giganții ipotecari Fannie Mae și Freddie Mac au căzut unele după altele.

Falimentul băncii americane Lehman Brothers a transformat criza creditelor ipotecare din SUA într-o criză financiară globală, înghețând piețele de credit și aruncând economia mondială în cea mai severă recesiune de după cel de-Al Doilea Război Mondial.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...