Scandal în Rusia: Muncitorii de la cercul polar, neplătiți de luni de zile

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Construirea obiectivelor militare în Arctica, în cadrul aşa-zisului „scut arctic” al Rusiei, s-a transformat într-un imens scandal. Din cauza conflictului între agenţia de stat şi antreprenorii de construcţii, s-a ajuns la restanţe in plata salariilor, bătăi între muncitori, foame şi lipsa transportului pentru transferul muncitorilor pe continent, scrie Novaia Gazeta.

Lucrurile s-au deteriorat rapid în 2015, când relația dintre antreprenorul privat și agenția guvernamentală GUIR s-au deteriorat brusc.

Cel mai mult din cauza acestui conflict au de suferit muncitorii. Publicația citează exemplul situației din septembrie 2015, atunci când, 40 de muncitori trebuiau să fie evacuaţi de pe Capul Schmidt. Când a sosit elicopterul Ministerul Apărării, armata a declarat, citând un ordin de sus, că civilii nu au dreptul să urce în elicopter. Cu greu militarii au fost convinşi să ia 12 lucrători. Restul au trebuit să aştepte 45 de zile următorul transport. În acest timp, constructorii rămaşi au finalizat rezervele de combustibil și alimente.

De asemenea, s-a constatat că angajaților le-au fost reţinute salariile pentru septembrie și octombrie. Următorul elicopter a ajuns abia pe 12 noiembrie. Nu au încăput toți muncitorii, de aceea între oameni au început bătăi pentru locurile din elicopter.

Compania privată explică „dificultăţile” de evacuare a muncitorilor de opoziţia agenţiei de stat GUIR care se ocupă de proiect. „În toamnă au început să refuze să ne furnizeze transport din diverse motive” – a declarat purtătorul de cuvânt al societății private Natalia Zviagin.

„Novaia Gazeta” a aflat că cauza conflictului dintre agenția GUIR și compania privată RusAlians Stroi a fost întârzierea execuţiei contractului. Potrivit secretarului de presă al GUIR, întârzierea este mai mare de trei luni.

Ca urmare, GUIR a schimbat subcontractorul, fapt care a cauzat tensiuni suplimentare între muncitorii neevacuaţi si noii lucrători, aduşi de noua firmă.

Apariția noului subcontractant a condus la conflicte direct pe șantierele de construcții. Brigazile „Spetsstroy-1”, ajungând pe Insula Wrangel și Capul Schmidt, au încercat să preia utilajele şi obiectivele de construcţii, dar au întâmpinat rezistenţa muncitorilor „RusAlians Story”.

Noile obiective militare din regiunea arctică au început să fi construite după ce, în februarie 2013, Moscova a adoptat noua strategie militară privind teritoriile arctice. Documentul are în vedere crearea unui „scut arctic” – un câmp radar pentru a proteja Rusia de rachete inamice. Planul prevede construirea a șase orașe militare, 13 aerodromuri, un poligon pentru teste, 10 posturi tehnice pentru radar și puncte de orientare pentru aviație pe insulele Wrangel și din arhipelagul Franz Josef. Lucrările de construcţii ar trebui să fie finalizate până la sfârșitul anului 2015.

Pe Insula Wrangel și Capul Schmidt trebuiau să fie construite „obiecte staționare radar și puncte de orientare de aviație”, iar pe insula Kotelinîi – baza militara „Temp”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...