Scad rezervele valutare ale Băncii Naționale. Cât de justificate sunt intervențiile BNM pe piața valutară?

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Săptămâna trecută rezervele valutare ale Băncii Naționale a Moldovei au continuat să se reducă cu încă 33 milioane USD. Astfel, de la începutul anului acestea s-au redus deja cu 130 milioane USD, iar de la maxima istorică din octombrie 2018, rezervele valutare BNM s-au redus cu 175 milioane USD.

Potrivit expertului Veaceslav Ioniță, aceste reduceri de rezerve au fost anticipate încă în vară. În ajun de alegeri crește brusc cererea de valută, iar oferta rămâne relativ constantă. Această creștere de valută se explică prin câțiva factori, principalii fiind: 1) creșterea consumului populației alimentat și de credite de consum, 2) înclinația agenților economici spre valută înainte de alegeri.

„Însă în opinia noastră intervenția BNM din ianuarie-februarie este una excesivă. Dacă analizăm atent evoluția cursului valutar, atunci observăm că Leul moldovenesc s-a apreciat față de coșul valutar EURO&USD până în august 2018, apoi a urmat o ușoară depreciere până în luna decembrie. Deprecierea în 4 luni a constituit în total 4,4% sau mai puțin de 0,25% pe săptămână. În opinia noastră ritmul dat de depreciere este unul în limitele confortului psihologic al cetățenilor. Însă intervențiile puternicele ale BNM din acest an a schimbat trendul general și Leul moldovenesc înregistrează deja a 7-ea săptămână o apreciere substanțială față de coșul valutar EURO&USD. În această perioadă el s-a apreciat cu 1,3% față de coșul valutar EURO&USD”, scrie Veaceslav Ioniță pe blogul său.

Potrivit lui, cererea și oferta de valută este stabilă, ritmul de depreciere a valutei naționale este în limitele confortului psihologic. „Anume din aceste considerente, în opinia noastră BNM trebuie să aibă o politică mai relaxată față de cursul valutar, să intervină mai prudent pe piața valutară și să asigure o stabilitate a cursului valutar, cu ușoare tendințe de depreciere, fapt care ar salva din rezervele valutare BNM”, mai constată Ioniță.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...