Sandu depune plângere împotriva lui Dodon, la Procuratura Generală: „E un trădător de ţară şi incită la un război civil în Republica Moldova”

by Genko Genko

Igor Dodon este un trădător de ţară – dezbină societatea pe criterii etnice şi incită la un „război civil în Republica Moldova“, punând în pericol suveranitatea statului de dragul unor interese străine, a declarat preşedintele Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, în timpul unei intervenţii în direct pe Facebook, din satul Brânza, raionul Cahul.

În context, aceasta a cerut ca Procurorul General al Republicii Moldova să inițieze o anchetă cu privire la acțiunile de subminare a statului de către cetățeanul Dodon Igor, iar Parlamentul să decidă punerea sub acuzare a acestuia pentru infracțiunea de Trădare de Patrie.

În zilele următoare reprezentanții PAS vor depune o plângere penală oficială pe numele acestuia.

„Astăzi Republica Moldova se află în cea mai grea perioadă a existenței sale de la declararea Independenţei încoace. Niciodată în cei 26 de ani, de când Parlamentul a adoptat actul de Independenţă, cetăţenii ţării noastre nu au trăit mai prost, nu s-au simţit mai sărăciţi, nedreptăţiţi şi jefuiţi de cei care îi guvernează. În fiecare zi, sute de oameni îşi lasă casele părinteşti, îşi iau copiii şi fug de această guvernare nedreaptă. Ţara rămâne fără oameni, iar speranţele că lucrurile se pot îndrepta devin tot mai mici pe zi ce trece. Independența înseamnă altceva decât ce au făcut guvernanții din această țară. Din păcate, anume din cauza lor, astăzi vorbim despre independența Republicii Moldova nu cu bucurie și speranță, așa cum ar trebui, dar cu mâhnire. După ce au furat și au sărăcit lumea, guvernanții noștri au început să vândă țara pe bucăți”, se arată în mesajul Maiei Sandu.

Totodată, acesta spune că Igor Dodon, care a obținut funcția de Președinte prin fraudă electorală și cu sprijinul patronului său, Vlad Plahotniuc, acţionează împotriva intereselor Republicii Moldova, acţionează în interesul unui stat străin, subminând în mod deschis şi făţiş Independenţa ţării.

Astfel, şeful statului este declarat trădător de ţară, deoarece se identifică deschis cu interesele Federaţiei Ruse, devenind un „vasal” al Preşedintelui Putin, în loc să promoveze interesele naţionale ale Republicii Moldova, folosește finanţare obscură, din afara ţării, promovează deschis soluţii neacceptate de cetăţenii Republicii Moldova împotriva interesului național pentru rezolvarea conflictului din raioanele din stânga Nistrului, prin promovarea anti-constituţională a federalizării şi „transnistrizării” Republicii Moldova; astfel, încalcă Constituţia, jurământul depus, legislaţia naţională și subminează statul Republica Moldova.

De asemenea, în opinia reprezentanţilor PAS, Dodon subminează, prin acțiuni iresponsabile și declarații agresive, relațiile cu vecinii și partenerii externi ai Republicii Moldova, în mod special cu Uniunea Europeană, România, Ucraina și SUA, astfel furând șansa cetățenilor moldoveni de a trăi într-un stat de drept și de a avea o viață mai bună, folosește resursele administrative în interes propriu și de partid, promovează și stimulează separatismul, inclusiv în Găgăuzia, deşi Republica Moldova a ales calea consolidării autonomiei culturale pentru convieţuirea cu fraţii găgăuzi.

CITIȚI ȘI...