Saakașvili a recunoscut că Georgia ar fi dispărut ca stat dacă nu era ajutată de Ucraina

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Fostul președinte al Georgiei, în prezent guvernator al regiunii Odesa, Mihail Saakașvili a mulțumit Ucrainei pentru sprijinul militar acordat în timpul conflictului din 2008 din Osetia de Sud.

Potrivit lui Saakașvili, Ucraina a livrat Georgiei sisteme de rachete „BUK” și „OSA” precum și „muniție pentru fiecare sistem”.

„De ce vreau să mulțumesc Ucrainei. Pentru că ne-a salvat. În Ucraina noi am pregătit experții militari, Ucraina ne-a oferit apărare aeriană, care a fost crucială în primele zile (ale războiului din 2008 – n.r.). Dacă nu era ajutorul Ucrainei, statul georgian nu ar fi supraviețuit”, a declarat guvernatorul de la Odesa, în direct pe postul tv NewsOne.

El a subliniat faptul că, datorită sistemelor de luptă livrate de Ucraina, trupele georgiene au doborât 12 bombardiere rusești, inclusiv bombardiere strategice Tu-22M3, pe care nimeni până atunci nu le-a doborât. În același timp, guvernatorul a menționat că Tbilisi a primit un pont privind plecarea în misiune a aeronavei rusești din partea armatei americane.

În anul 2008, în timpul unei operațiuni militare împotriva rebelilor separatiști osetini, armata Georgiei s-a trezit atacată de forțele regulate ale armatei ruse, care au reușit să alunge trupele georgiene din regiune.

La scurt timp după evenimentele din Gerogia, în Ucraina a izbucnit un scandal. Parlamentarii din „Partidul Regiunilor” pro-Kremlin a acuzat echipa președintelui de atunci, Viktor Iușcenko, că, din 2005, a furnizat arme Georgiei.

În 2010, Procurorul General al Ucrainei a deschis o anchetă privind neregulile în vânzarea de arme către georgieni. Adjunctul procurorului general al Ucrainei, Renat Kuzmin a spus că, în 2005, compania de stat „Ukroboronservis” a achiziționat 50 de rachete sol-aer „Buk-M1” și „Buk-M1-2” pentru nevoile Ministerului Apărării al țării.

Ulterior, aceste rachete au apărut în mod misterios în Georgia, fiind folosite în timpul conflictului din august 2008, scrie paginaderusia.ro.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...