Rzeczpospolita: De dragul alianței anti-chineze, Trump va oferi pe platou Rusiei pe aliații săi – Polonia și România

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

„Cea mai mare provocare geopolitică pentru Polonia în 2017 va fi să convingă noua administrație americană că este (Polonia) parte integrantă a sistemului de securitate american și nu o zonă tampon, care poate face obiectul schimburilor cu Rusia. De reuşita acestui lucru depinde securitatea noastră ”, scrie Andrzej Talaga, directorul centrului analitic Warsaw Enterprise Institute în publicaţia poloneză Rzeczpospolita.

Aparent, noul președinte al SUA va începe mandatul său cu o revizuire a strategiei Statelor Unite, care va arăta dacă forţa Washingtonului este utilizată în mod just sau America își iroseşte energia geopolitică unde nu este necesar. „Acest audit este foarte revelator într-o lume care se schimbă rapid, cu toate acestea, ar putea însemna restructurarea relațiilor SUA cu unii aliați ai săi, inclusiv cu Polonia”, subliniază autorul.

Chiar și înainte de alegeri, Donald Trump a recunoscut că cea mai mare amenințare geopolitică pentru SUA este China și a declarat că intenționează să se opună uriaşului asiatic. „Prin urmare, se va uita la Rusia ca la o contrapondere pentru ambițiile Chinei,”, crede Talaga, care enumera câteva motive: anunţurile succesive ale președintelui ales, numirea lui Rex Tillerson și recenta numire a fostului secretar de stat Henry Kissinger în postul de consilier prezidențial pe probleme de politică externă. „Henry Kissinger este un profesionist în materie de negocieri cu dictaturile, datorită lui, în anii 70, Statele Unite ale Americii s-au întors spre China pentru a se opune dominației sovietice în Eurasia,”, a amintit el.

„Astăzi, poate fi adoptat același scenariu, dar în direcția opusă,”, adaugă autorul.

Realismul politic va arăta că Rusia, la fel ca și China – pare să fie puterea revizionistă, care pune sub semnul întrebării ordinea mondială stabilită şi păzită de SUA. „Când aveți în față doi bandiţi, înțelepciunea politică vă dictează să intrați în alianță cu cel mai slab, pentru a-l învinge pe cel mai puternic”, spune analistul polonez.

„Astăzi, aprobarea SUA pentru un astfel de acord este pur și simplu de neconceput, dar Trump are suficient curaj politic pentru a face acest salt și să formeze o alianță informală cu Rusia împotriva Chinei”, crede Talaga.

Acesta este modul în care s-au comportat SUA în timpul celui de-al Doilea război mondial. Așa a făcut președintele Richard Nixon, și înaintea lui – Theodore Roosevelt. „Tradiția realismului politic în Statele Unite este la fel de puternic ca și tradiția idealismului, și merită să fie luata in calcul. Trump are la ce face trimitere. De dragul intereselor sale, angajamentele de alianță sau credibilitatea SUA în calitate de garant ar putea fi puse pe planul secund”, subliniază Talaga.

„Moscova cu siguranţă că va cere un preț mare pentru saltul său anti-chinez”, afirmă analistul. Fără îndoială că va cere recunoașterea dominației rusești asupra fostei Uniuni Sovietice, în plus, va cere reducerea gradului de implicare a SUA în politica țărilor baltice și Poloniei și, eventual, a României și va concura pentru un rol-cheie în mările Baltică și Neagră.

Nici Polonia, nici oricare altă țară nu are puterea sau argumentele pentru a împiedica punerea în aplicare a acestui plan al lui Trump. Dacă acest plan va începe să capete o anumită formă, atunci va trebui să luptăm pentru a stabili exact granița de pe harta concesiilor americane. Ce va putea ceda Washingtonul și ce nu.

Mai presus de toate, realismul politic dur ia în considerare securitatea. Acesta este interesul de bază al Statelor Unite – restul este secundar. Pentru a-și asigura securitatea, America are nevoie de sfere tampon peste Atlantic și Pacific. „Acesta este abecedarul strategiei de apărare americane, și Trump nu a schimbat nimic.

Rămâne însă întrebarea: unde este graniţa sferei americane de interes în Europa? Între Ucraina și Rusia? Pe Bug? Sau pe Oder? Prima variantă este cea mai favorabilă pentru Polonia. A doua – ar putea fi acceptată cu dinţii scrâşnind, dar a treia ar fi un vestitor al unei catastrofe geopolitice, împotriva căreia ar trebui să luptăm, adaugă Talaga.

„Cum? Devenind un aliat de încredere și valoros, pe calea întăririi forței armate, prin creșteri drastice ale cheltuielilor de apărare, o îmbunătățire imediată a relațiilor cu Germania – adică, crearea sferei americane de interes în Europa”, explică analistul.

„În cele din urmă, ar trebui să existe stabilitate politică. Criza internă tentează întotdeauna alte state să intervină. Polonia nu poate permite să devină pentru Washington un cotlet pe care să-l ofere partenerilor de la masa geopolitică”, conchide analistul polonez Andrzej Talaga.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...