Ruşii joacă tare în Orientul Mijlociu: Cum s-ar putea implica şi în războiul din Yemen

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ali Abdulah Salleh, fostul preşedinte al Yemenului, nu are nimic împotriva unei cooperări cu Moscova împotriva fenomenului terorist din regiunea Orientului Mijlociu, ba chiar a avansat ideea ca viitorul guvern de la Sana’a să permită accesul forţelor Rusiei în bazele militare ale ţării.

Yemenul este sfâşiat de mai bine de un an de un război civil în care trupele guvernamentale au de înfruntat mişcarea rebelilor houthi, iar fostul preşedinte şi-a orientat mişcarea politică spre o alianţă cu trupele rebelilor susţinuţi de Iran, relatează Reuters.

Yemenul a devenit un câmp de război între Riad şi Teheran, Arabia Saudită intervenind în războiul civil pentru a susţine tabăra guvernamentală, în vreme ce Iranul sprijină mişcarea Houthi.

Salleh, un fost aliat al americanilor în politica anti-teroristă din regiune, a părăsit funcţia de şef al statului în 2011, în urma unor manifestaţii populare de amploare, iar acum pare să se uite tot mai des spre Moscova.

„În lupta împotriva terorismului noi suntem gata să oferim facilităţile de care dispunem: porturi şi aeroporturi. Suntem gata să punem aceste baze la dispoziţia Federaţiei Ruse”, a declarat fostul preşedinte yemenit într-un interviu acordat canalului Russia 24.

Rusia este singurul stat care mai menţine o reprezentantă diplomatică în Yemen, ţară în care cele 16 luni de conflict între coaliţia condusă de saudiţi şi rebelii Houthi au făcut 6.500 de victime.

De asemenea, forţele aeriene ale Rusiei au apelat luna aceasta la baze aeriene puse la dispoziţie de guvernul iranian pentru a continua ofensiva împotriva grupărilor rebele din Siria, o altă ţară din regiune sfâşiată de un sângeros conflict intern.

În cadrul reuniunii Consiliului de Securitate al ONU din 2015, reprezentanţii Moscovei au fost singurii care s-au abţinut de la votul dat împotriva furnizării de arme către gruparea Houthi.

Anumite surse relatează că tensiunile din Yemen au facilitat accesul în ţară a unor celule ale grupărilor teroriste Al Qaida şi Statul Islamic, noua alianţă formată la Sana’a între rebeli şi foşti lideri politici yemeniţi găsind astfel un pretext de a solicita o intervenţie militară a Rusiei în zonă.

Având controlul asupra capitalei şi a unei mari părţi din teritoriul Yemenului, forţele rebele au anunţat că intenţionează să formeze un guvern care să preia funcţiile fostei conduceri.

Într-o declaraţie comună, ambasadorii din grupul ţărilor G18, printre care şi Rusia, au condamnat formal acţiunile „unilaterale şi neconstituţionale” ale grupării care controlează Sana’a, amintind că acestea sunt în măsură să pericliteze negocierile de pace din Yemen.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...