Rusia vrea să devină principalul jucător din zona arctică: Harta fortăreţelor Moscovei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Rusia vrea să fie principalul jucător din zona arctică, râvnită de numeroase state datorită resurselor bogate de petrol și poziționarea strategică, și construiește o adevărată fortăreață în regiunea înghețată.

Moscova vrea să exploateze resursele de petrol și gaze din Oceanul Arctic și să creeze noi rute navale, mai ales în condițiile în care calota glaciară continuă să se topească, făcând loc întinderilor de apă.

Citeşte şi: Interesele Rusiei în nordul îngheţat: Moscova readuce la viaţă o rută strategică din epoca sovietică

Așadar, militarizarea zonei este una dintre prioritățile Rusie, care are în plan să înființeze numeroase baze militare de-a lungul coastei de nord și pe arhipelaguri, se arată într-o analiză Business Insider.

Noile baze, care includ unități militare, centre de căutare și salvare, porturi și baze aeriene, fac parte din strategia Kremlinului de a-și fortifica prezența în teritoriul imens disputat inclusiv între Canada, Statele Unite, Norvegia și Danemarca.

Jurnaliștii de la Business Insider au realizat o hartă complexă care arată cu exactitate unde își construiește Rusia noile baze și cât de amplu este procesul de militarizare a Arcticii, care cuprinde tot ce se află în jurul Polului Nord.
Hartă Rusia în Arctica
De asemenea, în imagine se observă foarte clar cât de intensă este activitatea Rusiei în regiune în comparație cu eforturile vecinilor săi. Multe dintre unități sunt vechi baze sovietice redeschise sau modernizate. Tot în acest sens, Kremlinul își dezvoltă în această perioadă Flota de Nord.

Citeşte şi: Rusia redeschide o bază militară din Oceanul Arctic

Flota a fost substanțial suplimentată cu nave și echipamente începând cu anul 2015, iar întregul proces de dezvoltare va dura un deceniu. Flota va fi reorganizată într-o nouă unitate militară, numită Comandamentul Strategic Comun de Nord al Rusiei (JSCN), care va fi mult mai mult decât o simplă forță navală, potrivit unui raport al Institutului Polonez pentru Relații Internaționale.

Sediul central al JSCN se va situa la Severomorsk, în regiunea Murmansk, aflată în apropiere de granițele Rusiei cu Norvegia și Finlanda. La acesta se adaugă redeschiderea unei foste baze sovietice în Alakurtti, Murmansk, care va găzdui peste 3.000 de trupe, la doar 50 de kilometri de frontiera finlandeză.

În total, planurile Moscovei includ deschiderea a zece stații de căutare și salvare, 16 porturi, 13 aerodromuri și zece stații-radar de apărare aeriană. După ce procesul de militarizare va fi finalizat, Rusia va putea trimite în zonă bombardiere mai mari și mai performante, susține expertul rus Mark Galeotti de la Universitatea din New York.

Rusia a revendicat la ONU, la începutul acestei săptămâni, mari teritorii din zona arctică, suprafața depășind un milion de kilometri pătrați.

Citeşte şi: Rusia vânează zăcămintele din zona arctică. Iată cu cine se ceartă Putin la Polul Nord

Rusia, Statele Unite, Canada, Danemarca și Norvegia au încercat să revendice, din punct de vedere juridic, părți ale Oceanului Arctic, despre care se crede că are până la un sfert din rezervele nedescoperite de petrol și gaze ale planetei.

Cursa pentru resursele din zona arctică s-a intensificat, pe măsură ce suprafața gheții polare s-a diminuat, deschizând astfel noi oportunități de explorare.

Arctica va fi în viitor un câmp de luptă geopolitic. Continua topire a calotei glaciare va accesibiliza exploatarea unei cantități uriașe de resurse naturale. Statele Unite estimează că 15% din petrolul la nivel mondial se află în zona arctică, la fel și 30% din depozitele de gaze naturale și 20% din resursele de gaz lichefiat. În plus, diminuarea gheții va crea rute de transport maritim mult mai rapide.

Ministrul rus al Apărării declara, la începutul acestui an, că Rusia va scoate armele la înaintare pentru a proteja interesele sale în zona arctică, dacă acest lucru va fi necesar, după ce președintele Vladimir Putin a dat ordin să se creeze în Arctica un sistem militar format din nave de suprafață și submarine de nouă generație. De asemenea, liderul rus a mai cerut și consolidarea apărării granițelor.

Citeşte şi: Putin și Hollande s-au înțeles; Ce se va întâmpla nu navele Mistral


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...