Rusia va începe livrările de gaze naturale către Bulgaria prin South Stream la sfârşitul anului 2015

by Genko Genko

Gazoductul South Stream, aflat în prezent în construcţie, va ajunge pe coasta Bulgariei în decembrie 2015, când sunt aşteptate şi primele livrări de gaze naturale, a declarat directorul general al grupului rus Gazprom, Alexei Miller.

„Nu există nicio urmă de îndoială că South Stream a devenit proiect de importanţă naţională peste tot”, a spus Miller, scrie presa din Rusia, citată de agenţia Novinite.

Potrivit şefului Gazprom, gazoductele South Stream, prin Marea Neagră, şi North Stream, prin Marea Baltică, sunt necesare pentru stabilitatea livrărilor de gaze naturale din Rusia către consumatorii europeni.

„South Stream va elimina complet riscurile de tranzit din Ucraina”, a spus el.

Şeful Gazprom a adăugat că segmentele gazoductului aflate în construcţie pe teritoriile Serbiei şi Bulgariei vor fi terminate la timp.

„Nu avem probleme în privinţa construcţiei gazoductului”, a spus Miller.

Acţionarii South Stream sunt Gazprom (50%), grupul italian Eni (20%), Wintershall Holding din Germania şi EDF din Franţa (15% fiecare).

În decembrie 2013, Comisia Europeană a cerut ţărilor participante la proiectul South Stream, inclusiv Bulgariei, să renegocieze acordurile bilaterale cu Rusia, astfel încât să respecte legislaţia comunitară.

Uniunea Europeană a anunţat, la jumătatea lunii aprilie, că nu mai consideră South Stream o prioritate, iar Parlamentul European a adoptat o rezoluţie fără caracter obligatoriu pentru oprirea proiectului, în contextul crizei din Ucraina.

Disputele dintre Kiev şi Moscova privind preţul gazelor şi tarifele de transport au afectat de mai multe ori livrările de gaze către Europa, cel mai recent la începutul anului 2009. Tensiunile s-au amplificat între timp, în urma schimbării regimului de la Kiev, a anexării Crimeei de către Rusia şi a violenţelor din estul Ucrainei.

CITIȚI ȘI...