Rusia și războiul gazelor: Turcia, noua victimă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Importatorii turci de gaz rusesc se plâng că au fost luaţi prin surprindere, în februarie, de scumpirea combustibilului livrat de Gazprom, care a redus în acelaşi timp şi cantitatea livrată în Turcia, fără niciun avertisment.

Enerco, unul dintre importatori, afirmă că nivelul livrărilor de gaz a scăzut fără nicio explicaţie încă din 24 februarie subliniind că o astfel de măsură unilaterală adoptată de Gazprom contravine legii, informează Hurriyet Daily News.

Reprezentanţii Enerco se plâng şi de faptul că ruşii au majorat preţul gazelor livrate în Turcia, în ciuda unui acord de renegociere a tarifului semnat cu importatorii turci în primăvara anului trecut.

„Toate companiile importatoare, inclusiv noi, am convenit să revizuim preţul gazelor împreună cu Gazprom Export în aprilie 2015. Prin această măsură, preţul a scăzut faţă de cel trecut în contract.

A fost o negociere cu efect permanent, nu temporar, şi niciuna dintre părţi nu poate modifică această înţelegere fără acordul celeilalte părţi din contract.

Gazprom Export a cerut o renegociere a preţului gazelor la finalul anului trecut. Contractul permite acest lucru, dar o astfel de cerinţă trebuie negociată, convenită de comun acord sau dusă în faţă unei curţi de arbitraj, în ultima instanţa”, a comunicat Enerco.

Negocieri întrerupte

Reprezentanţii companiei turceşti susţin că nu înregistrează datorii către furnizorul de gaze din Rusia şi nu înţeleg cum s-a ajuns în situaţia de acum.

„Nu există niciun element ambiguu, în contextul în care contractul este foarte clar. Conform acestuia, nicio parte nu poate modifică unilateral preţul convenit în contract. Ne pare rău că am ajuns în această situaţie”, au mai spus reprezentanţii importatorului.

În luna februarie, Gazprom a decis să reducă cantităţile de gaz livrate pe piaţa din Turcia.

Surse implicate în negocieri au menţionat că, în acel moment, furnizorul şi consumatorii din sectorul privat din Turcia ajunseseră la o înţelegere privind reducerea preţului gazelor cu 10,25%, dar partea rusă a decis să anuleze unilateral oferta de discount.

Pe de altă parte, agenţia TASS anunţa pe 25 februarie că Gazprom intenţionează să continue negocierile cu clienţii din Turcia în încercarea de a menţine o relaţie contractuală stabilă.

Pentru Gazprom, Turcia reprezintă al doilea mare consumator de energie din zona europeană, după Germania.

Relaţiile între cele două părţi s-au deteriorate după ce aviaţia turcă a doborât, pe 24 noiembrie, un bombardier rusesc ce opera pe frontul din Siria. Ankara s-a apărat susţinând că avionul violase spaţiul aerian al Turciei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...