Rusia se pregătește de eventualitatea excluderii sale din SWIFT: Vom utiliza infrastructura chineză

by Genko Genko

Rusia ar putea utiliza infrastructura de plăți chineză, în cazul în care va fi exclusă din sistemul internațional de transferuri SWIFT, a anunțat Andrei Kostin, șeful VTB Bank.

Potrivit șefului VTB, sistemul SWIFT nu mai este atât de convenabil pentru Moscova, în condițiile în care tot mai mulți lideri occidentali au anunțat că ar putea exclude Federația Rusă din acest sistem, ca ultimă sancțiune economică din cauza destabilizării Ucrainei.

„În prezent lucrăm cu colegii noștri chinezi pentru a dezvolta un sistem alternativ”, a precizat Kostin, într-un interviu pentru Bloomberg.

Totuși, el a spus că nu crede că Occidentului va recurge la o o astfel de măsură „neprietenoasă” față de Rusia, dar că Moscova își ia toate măsurile de precauție.

Anterior, șeful diplomaţiei poloneze, Grzegorz Schetyna, a comparat o eventuală excludere a Rusiei din sistemul bancar SWIFT cu un recurs la arma nucleară, utilizabilă doar în ultimă instanţă.

„În ceea ce priveşte sancţiunile, SWIFT este o armă nucleară. Acesta este un ultim recurs şi suntem cu toţii conştienţi (de aceasta)”, declara Schetyna la sfârșitul săptămânii trecute.

Prin intermediul Societatății pentru Telecomunicații Financiare Interbancare Mondiale (SWIFT) se fac anual peste 1,8 miliarde de comunicații interbancare (transferuri). Zilnic, prin intermediul SWIFT, se efectuează transferuri în valoare de peste 6 trilioane de dolari americani. În prezent, sistemul cuprinde peste 10.000 de instituții financiare mondiale din 210 țări.

CITIȚI ȘI...