Rusia a rămas fără bani in 2016; Care este motivul

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Viitorul economiei ruseşti este pus în cumpănă de evoluţia preţului petrolului. Dacă până acum ruşii au reuşit să acopere deficitul din rezervele constituite de stat în ultimii 6 ani, 2016 se anunţă a fi ultimul an în care Moscova mai poate apela la aceste resurse financiare.

Într-un interviu acordat agenţiei TASS, ministrul de Finanţe al Rusiei, Anton Siluanov, a recunoscut că Fondul de Rezervă al statului este aproape epuizat, după 2016 nemaiexistând nicio plasă de siguranţă pentru economia ţării, raportează International Business Times.

Cu puşculiţa goală

„În 2015, volumul rezervelor noastre se va diminua cu aproximativ 2.600 miliarde de ruble (40,85 miliarde dolari), mai mult de jumătate.

Aceasta înseamnă că 2016 va fi ultimul an în care vom mai putea să ne permitem cheltuirea rezervelor financiare în acest fel. După aceea, nu vom mai dispune de resurse financiare”, a explicat ministrul Siluanov.

Fondul de Rezervă al Rusiei a fost principala sursă din care guvernul de la Moscova acoperit deficitul bugetar al ţării cauzat de prăbuşirea preţurilor petrolului şi de aplicarea regimului de sancţiuni economice dictate de Occident.

La începutul acestui an, Fondul de Rezervă al Rusiei reprezenta 6,7% din PIB-ul ţării, dar la sfârşitul anului 2016 specialiştii se aşteaptă ca acesta să mai conteze într-o proporţie de doar 1,3% din produsul intern brut.

Conform datelor prinse în bugetul pe anul viitor, oficialii ruşi cred că deficitul bugetar va fi de 34,9 miliarde de dolari.

Instabilitate

Economiştii din cadrul guvernului rus au luat în calcul un preţ mediu al barilului de petrol de 50 de dolari pentru anul 2016, dar, în acest moment, piaţa pare mult mai ameninţătoare.

„Dacă preţul petrolului şi cursul de schimb al rublei din acest moment vor rămâne neschimbate, ne vom trezi cu un deficit suplimentar de 900 miliarde de ruble” (14,2 miliarde dolari), a apreciat Siluanov, vădit îngrijorat de perspectiva viitorului imediat.

În prezent, Rusia vinde petrolul extras la un preţ de 44 de dolari per baril, iar cursul de schimb rublă/dolar este de 62/1.

În perioada 2000-2014, profitând de o redresare a economiei interne, dar şi de creşterea preţului petrolului până la 110 dolari/baril, Rusia a constituit două fonduri de rezervă.

Primul, numit chiar Fondul de Rezervă, este aproape epuizat după cum a precizat ministrul Anton Siluanov, în vreme ce al doilea, Fondul Naţional de Bunăstare, a susţinut investiţiile în infrastructură.

În vara, Anton Siluanov declară că speră într-o uşoară revenire a pieţei petrolului care să îi permită să alimenteze în continuare Fondul de Rezervă al statului, subliniind că stabilitatea economiei este legată de direct de acesta.

Prognoza Băncii Mondiale pentru evoluţia economică a Rusiei anunţă o contracţie de 4,3% în cursul acestui an, urmată de o posibilă revenire în cursul anului 2016.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...